Corruptie in de gezondheidswetenschappen

Corruptie in de gezondheidswetenschappen!

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Hoe kan onderzoek nog onafhankelijk zijn, als de industrie zelf financiert? Lees hier meer over de corruptie in de gezondheidswetenschappen.

  Gisteren (1-3-2016) werd er in een uitzending van Brandpunt aandacht besteed aan wetenschap en financiering door de industrie (melk begint op 5:10 min.).

  De melkindustrie werd hierbij als voorbeeld gekozen. Hoe kan onderzoek nou nog onafhankelijk zijn, als de industrie zelf financiert? In de uitzending trekt professor Katan fel van leer tegen deze praktijken die leiden tot slecht en corrupt onderzoek.

  Ik ben blij verrast dat deze professor nu hij met pensioen is (en er zelf geen onderdeel meer van is) dit aan durft te kaarten. Daar moet je lef voor hebben. Ik heb me vaker zeer kritisch uitgelaten over zijn uitspraken over bijvoorbeeld verzadigde vetten en hart- en vaatziekten, maar zijn kritiek op industriele inmenging in gezondheidsonderzoek in deze uitzending vind ik meer dan fantastisch!

  Deze uitzending maakt duidelijk hoe de industrie probeert de vinger in de pap te houden door het sponsoren van onderzoek en het pamperen van allerlei wetenschappers en communicatiemedewerkers met plezierreisjes naar buitenlandse congressen.

  Uiteraard zeggen de geinterviewden die gefinancieerd worden door de industrie dat ze onafhankelijk zullen blijven, maar Marion Nestle zegt terecht: “Ehm, good luck!”.

  Het is duidelijk dat de consument onderzoek steeds minder vertrouwt en dat is volkomen terecht.

  Wouter De Heij van Top BV is een innovator in de levensmiddelenbranche die streeft naar milde en veilige bewerkingen van levensmiddelen waarbij voedingswaarde behouden blijft en minder hulpstoffen nodig zijn. Hij zegt hierover:

  1. Huidig onderzoek is teveel gestuurd / betaald door het grote bedrijfsleven. De kwaliteit wordt slechter en zelfs vaak ontbetrouwbaar.
  2. Niet gunstig onderzoek (in de ogen van de sponsor) wordt categorische aangepast of zelfs niet gepubliceerd.
  3. De financiering van voeding en gezondheidsonderzoek is slecht geregeld. Dit zou alleen via overheid moeten plaatsvinden en zonder (financiële) inmenging van bedrijven.

  Ir. Ralph Moorman

  Deel op facebook
  Facebook
  Deel op linkedin
  LinkedIn
  Deel op pinterest
  Pinterest
  Deel op whatsapp
  WhatsApp

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches