eten-voor-onderweg

Gezond eten voor onderweg | 3 lekkere tips!

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Eten voor onderweg …Wie vergeet er ook altijd iets gezonds mee te nemen vanuit huis en is aangewezen op tankstations?

  Onderstaand artikel stond in het magazine TVM actueel.
  Tekst: Jaap Stalenburg

  Ook verkeerde voeding onderweg kan leiden tot ongevallen. Dat stelt de uit de media bekende Amsterdamse gezondheidscoach Ralph Moorman. Zijn dringend advies is om bij de kassa’s van de tankstations de opdringerig gepresenteerde snoepaanbiedingen te laten staan. 

  In de huidige tijd is het lang niet altijd makkelijk om gezonde voedingskeuzes te maken. Op iedere hoek van de straat en bij bijna iedere activiteit die je doet word je verleid met lonkende commercials van snoep, snacks en frisdranken.  Als je de hele dag op de weg zit wordt dit nog moeilijker, helemaal als je onvoorbereid op pad gaat. Langs de snelweg zijn nu eenmaal geen supermarkten en gezondheidswinkels te vinden. Met een slechte planning is de kans groot dat je in een fastfoodrestaurant terecht komt of soms erger nog: eten koopt in het tankstation.

  Het tankstation

  Wie vaak op pad is zal het wel herkennen. Je zit al uren in de auto en je bent aan de late kant. Je begint trek te krijgen. De afstand naar de plaats van bestemming is echter te groot om niet te eten. Dus wat doe je, even snel een tankstation in, kun je meteen snel even tanken. Een afslag verder nemen en een supermarkt zoeken is dan een stap te ver. De keuze in het tankstation is echter tussen chips, chocolade, gefrituurde snacks en de voorbelegde witbroodsandwiches die stijf staan van de conserveermiddelen en vrijwel geen voedingswaarde hebben.

  Als je geluk hebt zijn er ergens nog wat voorgesneden appelschijfjes en snoepworteltjes te vinden, maar die gaan de trek niet stillen. Aha, daar liggen cashewnoten. Laat je die dan maar meenemen, want noten zijn gezond toch? Daarbij besefte je echter niet dat een bakje cashewnoten meer dan 1000 kilocalorieën bevat en dat dit ongemerkt behoorlijk kan aantellen. Maar dan ben je er nog niet. Je moet nog afrekenen, en ja hoor, de pompbediende deed zijn werk prima. Heeft u nog interesse in de aanbieding meneer? Natuurlijk, want drie chocoladerepen voor twee euro kun je toch niet laten liggen? De volgende keer is er de biologische fruit en snoepgroente aanbieding bij de kassa toch voor de juiste balans? Vreemd genoeg kom je iedere keer op de verkeerde dag binnen… Het opeten van de snacks gaat overigens fantastisch in de wagen. Gedachteloos eet je door in alle anonimiteit en aangekomen op de plaats van bestemming ligt er alleen nog een leeg cashewnotenbakje en drie verfrommelde chocolade omhulsels op de bijrijdersbank.

  Ongezond eten voor onderweg: Lusteloos chagrijnig gevoel

  Als je er niet voor zorgt dat je voorbereidingen treft op de werkdag ben je “ready to lose”. De obesogene omgeving van de snelweg is oppermachtig als je bloedsuiker begint te dalen en je niet over zelf meegenomen alternatieven beschikt. Een lage bloedsuiker is onverbiddelijk. Het geeft een lusteloos chagrijnig gevoel dat zo snel mogelijk opgelost moet worden. Op de automatische piloot word je naar de zoet smakende snacks getrokken, die het probleem tijdelijk oplossen. Jaja, tijdelijk, want door de bloedsuiker pijlsnel omhoog te duwen met een suikerbom zal het lichaam hier sterk op anticiperen en even later voor een bloedsuikerdip zorgen. Dan begint het probleem weer van voor af aan. Een instabiele bloedsuiker wil je eigenlijk ten alle tijden voorkomen. Het ondermijnt je energieniveau. Daarnaast kan een lage bloedsuiker het concentratievermogen verminderen op de weg, waarmee de veiligheid in het geding kan komen.

  Gezond eten voor onderweg: Verzadigd gevoel

  1. Het is dus zeker aan te raden maaltijden mee te nemen van huis. Volkoren speltbrood met hartig beleg zal de bloedsuiker langzaam laten stijgen, geen bloedsuikerdip voorzaken en langdurig een verzadigd gevoel geven.
  2. Ook kan een bak met zelfgemaakte salade uitkomst bieden, zeker wanneer deze ook goed vult door het toevoegen van vezelrijke koolhydraatbronnen zoals zilvervliesrijst, aardappel, of peulvruchten.
  3. Zorg daarnaast dat er ook fruit en ongebrande noten (handje) als tussendoortje in de wagen liggen en voldoende water om te drinken.

  Neem de verantwoordelijkheid dus in eigen hand en tref je voorbereidingen. Veel succes!

  Ir. Ralph Moorman

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Voor bedrijven:

  Over hormonen:

  Ultra gezonde voeding:

  Online cursussen:

  Blogs:

  Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders