oxidatie

Wat is oxidatie?

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Oxidatie wil zeggen: Een reactie met zuurstof waarbij vrije radicalen ontstaan.

    Vrije radicalen

    Een vrije radicaal is een atoom of molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Die ongebruikte bindingsmogelijkheid kan je zien als haken die die zich graag ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere moleculen doordat ze met haken elektronen lostrekken. Dit deeltje wordt dan ook weer een vrije radicaal en zo ontstaat een kettingreactie.

    Vrije radicalen zijn dan ook met recht radicalen of terroristen van het lichaam: Ze ondermijnen de biochemie van het menselijk lichaam. Vrije radicalen worden normaal geproduceerd tijdens de normale stofwisseling en lijkt op een ingebouwde natuurlijke verouderingstool. Maar we kunnen ook vrije radicalen via de voeding binnenkrijgen (oxideren van onverzadigd vet).

    Deze vrije radicalen kunnen door antioxidanten onschadelijk gemaakt worden. Deze antioxidanten krijg je binnen via de voeding (bijvoorbeeld vitamine C en E) en worden ook aangemaakt door het lichaam zelf (glutathion, melatonine).

    Oxidatie verhogende factoren zijn stress, ontstekingen, extreem sporten, hoge calorie inname en ziekte.

    Dus reduceer stress zoveel mogelijk, belast het lichaam niet te extreem, slaap goed en eet vers en gevarieerd.

    “Weetje over geoxideerd vet”

    Onverzadigde vetten kunnen reageren met zuurstof uit de lucht. Dit gebeurt vaak bij het verhitten in het verkeerde vet of lang contact van sterk onverzadigde olie aan de lucht. Geoxideerd vet gedraagt zich als vrije radicalen. Er zijn dus antioxidanten nodig om deze te neutraliseren.

    Hoe meer onverzadigd het vet, hoe groter het risico.

    • Omega-3 oxideert bij kamertemperatuur al, als het aan de lucht wordt blootgesteld. Vandaar dat omega-3 in een capsule hoort, lijnzaad ook, en dus NIET gebroken in een zak of als olie in een fles.
    • Omega-6 is iets stabieler en reageert iets minder snel bij kamertemperatuur. Bij verhitting oxideert het wel!
    • Omega-9 is nog stabieler en kun je zelfs redelijk verhitten zonder noemenswaardige oxidatie.
    • Verzadigd vet oxideert niet en is het meest geschikt om in te bakken.

    Ir. Ralph Moorman

    Alle producten uit de gids De boodschappencoach zijn gescreend op oxidatie

    Deel op facebook
    Facebook
    Deel op linkedin
    LinkedIn
    Deel op pinterest
    Pinterest
    Deel op whatsapp
    WhatsApp

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches