Waarom was er kritiek op Ralph Moorman van de hormoonfactor?
waarom kritiek op ralph moorman hormoonfactor

Waarom kritiek op Ralph Moorman?

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Op Google komt de term ‘Ralph Moorman kritiek’ snel naar boven. Was dit terecht of onterecht?

  Over de eerste 2 boeken

  Mijn eerste boek De hormoonfactor kwam uit in 2009, gevolgd door het hormoonbalansdieet in 2010 (reeds uit productie). Inmiddels zijn we 15 jaar verder en is er door dit boek een prachtig bedrijf ontstaan met coaching, cursussen, meerdere vervolgboeken en zelfs gezonde levensmiddelen in de supermarkt.

  De basis van de hormoonfactor visie staat nog steeds als een huis, maar uiteraard hebben er op detailniveau updates plaatsgevonden en zijn er op de manier van presenteren en communiceren mooie verbeteringen doorgevoerd.

  En niet alleen het hormoonfactorconcept heeft een evolutie ondergaan, maar ook de wetenschap. Wat in 2009 nog deels gebaseerd was op praktijkervaring heeft inmiddels wetenschappelijk een steeds steviger fundament gekregen door alle nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn op het gebied van voeding, leefstijl en hormonen. Dit betekent dan ook wat vijftien jaar geleden gezien werd als ‘pionieren en een beetje voor de wetenschap uitlopen’ inmiddels mainstream kennis is geworden.

  Opbouwende eerlijke kritiek

  Waar ik erg dankbaar voor ben is dat ik door goede opbouwende kritiek en mijn eigen voortschrijdende inzichten een flinke verbeterslag heb kunnen maken. Deze kritiek kenmerkte zich door het feit dat dit deze mensen goede bedoelingen hadden en me verder wilden helpen. Zowel particulieren als professionals die de boeken gelezen hadden stuurden mij mailtjes of privé berichten met een positieve constructieve ondertoon. Vaak heb ik dan ook met deze mensen gebeld voor overleg of zelfs afgesproken. Ik heb immers zelf de waarheid ook niet in pacht en samen staan we sterker.

  Stellig in uitspraken

  Een voorbeeld van iets dat veranderd is is bijvoorbeeld mijn tone of voice. Ik was in 2009 soms wat te stellig in mijn uitspraken vanuit mijn enthousiasme en passie, terwijl er in de complexe wereld van leefstijl met al die variabelen en verschillen tussen mensen het verstandig bleek meer nuance en ruimte voor context te geven bij mijn uitspraken. Ik begrijp dan ook dat ik met mijn stelligheid onnodig wat mensen tegen de haren in gestreken heb, met onnodige kritiek als gevolg in de beginjaren.

  Dogmatische kennisoverdracht

  Wat ik ook heb veranderd is het meer de nadruk leggen op coaching op blijvende gedragsverandering en minder op te dogmatische kennisoverdracht. De hormoonfactor gaat nu veel meer over een zoektocht naar jezelf en jezelf in actie zetten tot duurzame oplossingen passend bij jouw leven met meer blijvende resultaten als gevolg.

  Minder leuke kritiek

  Helaas was niet alle kritiek was opbouwend en constructief. Zeker toen mijn eerste boek net uitkwam en dit een bestseller werd had ik het zwaar te verduren. Het hormoondenken was toen nieuw en als beginnend schrijver dacht ik dat een groot deel van Nederland zat te wachten op mijn nieuwe inzichten en dankbaar zou zijn dat ik deze deelde. Dit bleek helaas net even anders te zijn.

  Van ongeïnteresseerde mensen

  Ik kwam allereerst veel in de mainstream media, waarbij maar een klein percentage van de kijkers of lezers geïnteresseerd was in de info en intrinsiek gemotiveerd was om gezonder te gaan leven. Dat de ongeïnteresseerde mensen negatieve comments of berichten postten dat snapte ik achteraf nog wel, maar er was ook nog veel hardere kritiek.

  Van concurrenten

  Er werden zelfs uitgebreide blogs geschreven om alles waar je maar op kon schieten aan te kaarten en van daaruit een soort heksenjachten te organiseren. Vaak bleek dit ook niet eens om mijn visie te gaan of wat ik in mijn boeken had opgeschreven, maar er werd bewust een scheef beeld gecreëerd om mij te kunnen framen als ‘voedingsgoeroe’ of kwakzalver. Dit was voor mij mentaal ook best een klap op dat moment.

  Toen ik dit op me in had laten werken en weer wat tot rust kwam ben ik eerst eens gaan kijken welke mensen dit soort artikelen schreven. Het bleek dat dit allemaal concullega’s waren. Dit waren voedingscoaches met een eigen praktijk, diëtisten, concurrerende opleidingsinstituten en zelfs het Voedingscentrum deed nog een flinke duit in het zakje. Zij zaten helemaal niet te wachten op nieuwe inzichten die anders waren dan die van hun.

  Framen, shamen, cancellen

  Dit moest bestreden worden en dat deden ze dan ook volop in het openbaar, op social media en op websites. Niemand van deze criticasters belde mij persoonlijk op of mailde mij om meer over mijn visie en onderbouwing te weten te komen maar kozen voor een directe aanval. Ook werden mijn boeken als ‘onwetenschappelijk’ weggezet, zonder dat daar enige steekhoudende onderbouwing bij werd gegeven. Dit was de methode van het proberen te ‘framen’ van je tegenstander, vervolgens het ‘shamen’ en uiteindelijk het ‘cancellen’. Deze strategie werkte toen al erg goed. “Je gaat toch geen lezing boeken of een boek kopen van een onwetenschappelijke voedingsgoeroe”. Later heb ik nog enkelen van hen benaderd om te overleggen, maar zij bleken totaal niet geïnteresseerd in de inhoud of het ‘van elkaar leren om samen beter te worden’.

  Mee profiteren

  Toen De hormoonfactor minder in de media kwam werd dit vanzelf minder. Het blijkt ook een goede marketingmethode te zijn om in te spelen op voedingsboeken die op dat moment populair zijn met kritische reviews om te ‘scoren’ en mee te profiteren van de aandacht. In deze jaren heb ik de gezondheidswereld op dit vlak een stuk beter leren kennen en helaas hoort dit er dus ook bij wanneer je boek en methode succes heeft.

  Gelukkig zijn de tijden veranderd

  Mijn verhaal en visie is inmiddels zo mainstream geworden dat ik dit probleem niet meer heb. De frames die kwaadwillend aan mij werden toegekend zijn verdwenen en ik word overal geboekt als spreker bij een meest uiteenlopende (overheids-)instanties.

  Ook hebben sommige criticasters zelfs delen van mijn visie overgenomen. Zo heeft het Voedingscentrum bijvoorbeeld inmiddels op hun site staan dat ook mensen immuunreactie kunnen hebben op gluten en tarwecomponenten die geen Coeliakie hebben (glutensensitiviteit), terwijl ze mij eerst verguisden omdat ik dit in mijn boek had geschreven.

  Ook zijn een aantal negatieve artikelen offline gehaald, omdat voortschrijdend inzicht in mijn voordeel uitviel. Toch blijven er nog een aantal negatieve artikelen circuleren op internet van lang geleden. Mocht een bepaalde negatieve review je nog aan het twijfelen brengen over mijn onderbouwing, kennis, ervaring en intenties, voel je dan vrij om me even te mailen of een reactie achter te laten onder deze blog.

  22 reacties op “Waarom kritiek op Ralph Moorman?”

  1. Hoi Ralph, vanaf het eerste moment al overtuigd van je visie die tijdens een van de eerste opleidingen die ik gevolgd heb, alleen maar bevestigd werd. Nog steeds gebruik ik veel van deze kennis. En kritiek mag er zijn, maar kritiek die bewust bedoeld is om iemand te framen, shamen en cancellen zegt alles over de kritiekgever en in mijn ogen jaloezie en afgunst. Keep up the good work!

  2. Volgens mij was ik de allereerste aan wie je een ‘workshop’ gaf. Je werd net bekend en ik vroeg je om een cursus die je toen nog niet gaf/had. Je gaf mij de workshop aan een tafeltje in een restaurant. Die middag veel informatie van je gekregen over hormonen en voeding. Daarna heb ik ook besloten om me verder te verdiepen in de materie. Nog steeds ben ik coach op gebied van voeding en sporten. Dankzij jou.

  3. Beste Ralph, hoe pijnlijk het ook is, één negatieve opmerking doet honderd positieve teniet. Geen één vijand hebben is in mijn ogen pas écht verdacht. Als de mensen die er in je privéleven toe doen je steunen, kun je dat beter verwerken.
   Je hebt in ieder geval ons vertrouwen al jaren geleden gewonnen en we hopen dat je doorgaat samen met je gelijkgestemden 💪

  4. Jeetje Ralph, wat heb je allemaal over je heen gekregen tijdens het uitdragen van je missie… wat teleurstellend dat sommigen zo weinig ruimdenkend en positief opbouwend handelen! Gelukkig is het tij overall aan het keren en zien velen in dat we anders en meer preventief moeten gaan denken. En ben jij gelukkig ook blijven geloven in je goede missie. Alle talloze succes voorbeelden uit je praktijk en oprecht geinteresseerd publiek tijdens je lezingen hebben je daar ongetwijfeld bij geholpen.
   Ga vooral zo door met het uitdragen van al je kennis en je ervaring.
   Veel dank voor alles wat je doet om de wereld wat gezonder te maken! Groeten Rinske

   1. Inhoudelijke kritiek is niet pijnlijk, valse framing en verkeerde intenties toebedeeld krijgen wel, maar ook dat went wel hoor. Dank je wel voor je reactie, Rinske!

  5. Bijzonder. Wist ik niet van al die kritiek. Helemaal geweldig dat je zo hebt vol gehouden. Eigenlijk vanaf de dag dat destijds je eerste boek(en) uitkwam(en), viel met die info voor mij alles op zijn plek. Fijn dat wetenschappelijk veel was en is te onderbouwen. Maar alles was gewoon plausibel, soms zelfs voor de hand liggend en intuïtief kloppend. Ik heb er vanaf het eerste moment met mijn gezondheid (lichamelijk zo wel als geestelijk) veel baat bij gehad. Dus van mij gewoon een dankjewel voor je werk.

  6. Gelukkig heb je je destijds niet laten ontmoedigen. Ik ben in ieder geval erg blij met je vele genuanceerde en onderbouwde informatie

  7. Helaas door sociale media, is een ander zwart maken lijkt wel een hobby te zijn geworden. En jaloezie haalt het slechtste in de mens naar boven. Ik ben juist heel blij met jouw en ook Juglen. Jullie hebben mij geholpen met gezonder te gaan leven, do gen in te zien, puzzelstukjes die in elkaar vielen. Ben blij voor je dat je positief erover kunt praten nu en ook knap.
   Gelukkig dat jullie missie aardig en het slagen is, ondanks alle tegenwerking. En steeds meer mensen gezond gaan leven.
   Ook geld speelt een belangrijke rol. En ook de big pharma. En ondanks alle tegenwerking, toch heel succesvol.
   Je legt alles heel duidelijk uit.
   Heel veel succes met je missie en ben supertrots op je.
   Groetjes Ans van der Stoop

   1. Dank je wel, Ans! Ja, Juglen is een fantastische collega en we gaan nog veel meer dingen samen doen ook :-D..

  8. Door jouw boeken en lezingen heb ik mij de afgelopen jaren kunnen wapenen tegen achteruitgang van mijn gezondheid , dit met een schildklier die niet werkt , 73 jaar jong en de beste versie van mij zelf , ik heb ook mijn cardioloog gewezen op de info die je de wereld instuurt, weet kracht maakt je sterker , dank Ralph ik blijf je volgen 🙂

   1. Dank je Ria, wat goed dat je zulke mooie resultaten boekt en dat je ook nog met je cardioloog de info deelt. Veel gezondheid en plezier toegewenst! 😀

  9. Topper ben je!
   Goed dat je ondanks de misselijkmakende kritiek toch doorgegaan bent en nu daarvan de vruchten gaat oogsten!
   Ik hoop dat een steeds zich bewustere groep mensen op alle fronten wakker gaat worden .

  10. Trudy Terranea

   Ik heb je altijd gevolgd.En zie ook de groei die jij hebt doorgemaakt.Nog steeds duidelijk en helder.Ik zeg ook altijd elk automerk heeft een andere aanpak nodig,en zo is het bij de mens ook. Die helpers die negatieve kritiek hebben mogen nog veel leren van jou!

   1. Dank je Trudy. Tja sommige kritiek komt inderdaad vanuit onwetendheid of andere weerstand. Stap voor stap wordt het meer mainstream allemaal en dat is mooi om te zien 🙂

  11. Mooi om te lezen dat je een hele reis hebt afgelegd Ralph. Man with a mission. Maar ook hier hoef je je niet te verantwoorden. Onder kritiek geven zit vaak jaloezie en daaronder weer angst en onzekerheid. Die enkeling die het goed bedoelt, weet zijn/ haar weg wel rechtstreeks naar jou te vinden.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Zoeken

  Voor bedrijven:

  Over hormonen:

  Ultra gezonde voeding:

  Online cursussen:

  Blogs:

  Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders