wetenschap

Zal de wetenschap in de toekomst veranderen?

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  In de Volkskant van zaterdag 19 maart (lees hier) was er eindelijk aandacht voor iets waar ik al vele jaren tegenaan loop, namelijk de beperkte bruikbaarheid van “hardcore” wetenschap bij het begeleiden van cliënten.

  Liever onschuldig experimenten

  Lang niet alles is onderzocht, veel onderzoek is beperkt bruikbaar door mogelijk verstorende variabelen en we zijn allemaal anders. Bovendien draai je bij leefstijlaanpassingen aan vele knoppen tegelijk, waar de wetenschap vrij weinig mee kan, omdat daarin meestal het effect van slechts een enkele knop onderzocht wordt.

  Het begeleiden van een cliënt gaat over maatwerk (n=1) en dat heeft in de wetenschap weinig waarde, omdat dit over grote groepen gaat. In de praktijk is echter het enige dat telt dat de cliënt zich beter gaat voelen en van eventuele lichamelijke klachten en ongemakken afkomt. Ik help een persoon liever van zijn of haar klachten af door onschuldige dingen uit te proberen, dan de cliënt wetenschappelijk onderbouwd zonder resultaat naar huis te sturen.

  Pubmed staat vol met goede onderzoeken

  Zo ben ik door “trial and error” in de praktijk ontzettend veel te weten gekomen. Een voorbeeld hiervan is het effect van het elimineren van gluten. Vele jaren geleden merkte ik in de praktijk dat dit positief effect kan geven bij mensen met immuniteitsklachten en ontstekingen. In die tijd was de wetenschap hierachter nog zwak. Er bestond alleen coeliakie en tarwe-allergie.

  Nu in 2016 volgt echter de wetenschap mijn praktijkresultaten. Pubmed staat vol met onderzoeken over “glutensensitiviteit” en “FODMAP”-overgevoeligheden, twee nieuwe wetenschappelijke bevindingen, die de effecten waarschijnlijk verklaren die ik al lang in de praktijk had gezien. Het onschuldige experiment van nu is de wetenschap van de toekomst.

  De wetenschap moet anders te werk gaan

  Dit is geen pleidooi om de wetenschap overboord te gooien. Zeker niet, de wetenschap moet anders te werk gaan naar mijn mening. Zo verbaast het mij dat er nog nooit een wetenschapper aan mij gevraagd heeft wat de hormoonfactor-collega’s en ik hebben ervaren in de praktijk. Er zijn zoveel successen geboekt bij de meest uiteenlopende klachten door logisch na te denken en samen met de cliënt zoektochten te starten dat dit een geweldige basis kan zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

  In het internettijdperk moet je dit toch geweldig kunnen rapporteren? Wereldwijd zijn mensen met allerlei klachten dingen op zichzelf aan het uitproberen en zien verbanden. Zorg ervoor dat die resultaten ingevuld worden op internet. Laat iedereen die van klachten is afgekomen invullen wat ze hebben gedaan. Als het aantal mensen zeer groot wordt dan gaat dit steeds meer op wetenschap lijken. Het moet toch super zijn, als je migraine hebt en te zien dat (hypothetisch) 8,2 procent van de mensen minder klachten heeft door cafeïne te mijden en 4,3 procent door het elimineren van oude kaas? Dit versnelt de persoonlijke zoektocht enorm en neigt naar wetenschap.

  De interventies zijn op leefstijlvlak meestal zo onschuldig dat ik vind dat we hier veel minder krampachtig mee om moeten gaan. Dat paardenmiddelen zoals medicijnen ontzettend goed onderzocht moeten worden voor het te gebruiken vind ik logisch, maar moet dat ook als je een beetje meer broccoli gaat eten of tarwe vervangt door haver? Wat mij betreft niet…

  Dus leefstijl coaches en diëtisten: Durf dingen uit te proberen en deel je resultaten! Hiermee versnellen we wetenschappelijke vooruitgang en maken we veel meer mensen blij.

  Ir. Ralph Moorman

  Facebook
  LinkedIn
  Pinterest
  WhatsApp

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Voor bedrijven:
  » Workshop voeding/ hormonen
  » Ontwikkelen levensmiddelen
  » Voedingsadvies bedrijven

  Over hormonen:
  » Opleiding
  » Boeken
  » Begeleiding
  » Gratis hormoontest
  » Blogs

  Ultra gezonde voeding:
  » Ralph & Jane bakmixen
  » YAM desem brood

  Online cursussen:
  » Boodschappencoach
  » Kickstart hormoonfactor

  Blogs:
  Aspartaam, veilig of vergif?
  BN’ers over voeding
  Bio eten en verantwoord koken
  Boodschap aan supermarkten
  Carnivoor dieet
  Consumentenbond en gluten
  Corruptie in de wetenschap
  Crashdieet
  Waarheid supermarktvoeding
  Detox
  E-nummers gevaarlijk?
  Experiment met de mens
  Fermenteren
  Gezond eten onderweg
  Tips voor de feestdagen
  Houdbaarheidsdatum?
  Ralph’s visie
  JOGG, goed idee?
  JUMBO Cuijk gezond!
  Killerbody en fitgirl
  Kleidieet Rens Kroes
  Kokosvet discussie
  Koolhydraatarm dieet
  Kruisband gescheurd
  Logisch nadenken
  Macht supermarkten
  Models Health Pledge
  Oorzaken obesitas epidemie
  Our Universe review docu
  Ellen magazine onvolledig
  Oxidatie
  Plantenveredeling
  Prof. Van Boekel op TV
  Resistent zetmeel
  Soja discussie
  Suikergehalte omlaag
  Suikers of calorieën
  Supermarktsafari
  Testofactor
  Over vleeswaren
  Advies voor vegetariërs
  Viruswappies
  Voedingscentrum toch…
  Wereldverbeteraars  :-)
  Wetenschap en waarheid
  What the health docu
  Yin-Yang in het leven

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches