yin-yang

Yin-Yang: vergeten wijsheid en logica bij gezondheidsadviezen

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Ik vertel je in deze blog meer over de werking van vrijwel alles in het universum en in de natuur. Dit fenomeen is beter bekend als homeostase of yin-yang (balanceren). Alles bestaat uit de tegenpolen yin en yang in een dynamische balans.

  Yin-Yang, balans in het lichaam

  Bij veel diëten en gezondheidsadviezen vergeet men de yin-yang. Dat kan ervoor zorgen dat op langere termijn deze balans verkeerd uitslaat. Door middel van deze balans is het lichaam in staat te anticiperen op een veranderende omgeving, activiteit, voeding, seksuele indrukken etc.

  Door dit mechanisme overleven we en dit zien we overal in de natuur. Hier zou iedere gezondheidsbegeleider, personal trainer, arts of therapeut rekening mee moeten houden in zijn adviezen. Onder andere hormonen, enzymen, neurotransmitters en energie gebruikt het lichaam om yin en/of yang te kunnen activeren als reactie op de buitenwereld en binnenwereld.

  Krachttraining

  Een leuk voorbeeld hiervan is krachttraining. In een training breek je eigenlijk wat spieren af (katabool) om vervolgens de tegenreactie uit te lokken van het lichaam om juist spieren aan te maken (anabool).

  Als we de juiste trainingsprikkel geven in combinatie met de juiste voeding en niet teveel stress (en overtraining) kan het zijn dat de balans gunstiger uitslaat. Dit wil zeggen dat we na herstel gespierder worden. Maar ook dit is tijdelijk! Als we niet meer trainen dan verandert de omgeving. De extra spiermassa is overbodig en het lichaam zal deze spieren afbreken (katabool). Als het doel winnen van spiermassa is, beïnvloeden we de tegenpolen op die manier. Daardoor slaat de balans naar de kant van meer spiermassa uit.

  Voor veel mensen werkt dit bij 3 krachttrainingen per week met 2 sets van 10 herhalingen tot overload zeer goed gedurende een periode. Maar ook deze trainingsprikkel zal niet voor blijvend resultaat zorgen. Als het lichaam de prikkel gaat herkennen en er blijkbaar geen reden meer is om de spiermassa erop aan te passen, wordt het tijd om een ander trainingsschema te gaan doen om de spieropbouwende tegenpool weer te activeren. Bij trainers is dit gelukkig bekend!

  Maar op het gebied van bijvoorbeeld voeding zien we echter vaak het tegendeel en worden hierbij vergissingen begaan. Hoe vaak geeft men niet zeer extreme adviezen waarbij de ene tegenpool de andere zo triggert dat het wel voor een ongewenste tegenreactie moet zorgen. Hierna zal ik een aantal voorbeelden noemen van adviezen die geen rekening houden met yin-yang.

  Alle voeding is gezond en ongezond

  Bij voedingsmiddelen in hun geheel zijn er ontzettend veel stofjes te onderscheiden die allemaal andere functies vervullen in het lichaam. In het huidige voedingsonderzoek kijkt men vaak alleen naar een specifiek component uit deze voeding en niet het voedingsmiddel als geheel.

  Ook al bevat een voedingsmiddel een aantal zeer gezonde stoffen, dan nog kunnen we er nooit onbeperkt van gaan eten. Er zitten namelijk ook ongunstige stoffen voor de gezondheid in. Daarom is het ook zo briljant van de natuur dat er zoveel stofjes bestaan en zoveel verschillende voedingsbronnen. Als we maar veel variatie in onze voeding aanbrengen dan is de kans op overschot en tekorten aan een specifieke stof het kleinst. Hoe logisch kan het ook zijn.

  Ieder soort organisme streeft ernaar te overleven in de natuur. Zo heeft een plant soms stoffen die de plant beschermen tegen oxidatie of schimmels. Als wij deze plant eten kunnen deze stoffen ons hier ook tegen beschermen. Maar natuurlijk moet de plant zich ook beschermen tegen ons, zodat wij niet alle planten opeten en deze soort uitsterft. Deze logica zie je bijvoorbeeld met planten die hormoonachtige stoffen bevatten, zoals fyto-oestrogenen. In kleine hoeveelheden kunnen deze stoffen soms goed zijn voor onze gezondheid, maar als we teveel van deze planten zouden eten, probeert de plant ons logischerwijs met deze stoffen onvruchtbaar te maken. De plant sterft niet uit doordat wij ons niet onbeperkt voortplanten en daardoor alle planten opeten. Een mooi staaltje yin-yanglogica in de natuur!

  Diëten met extreem weinig calorieën

  Hoe logisch is het dat een lichaam dat wordt blootgesteld aan een zwaar energietekort niks anders kan doen dan een tegenreactie aan te gaan om te overleven.

  Een belangrijk middel wat het lichaam als tegenreactie kan inzetten is het hormonale systeem. Een voorbeeld hiervan is het schildklierhormoon, waarmee het energieverbruik van het lichaam in rust een tandje lager gezet kan worden door minder schildklierhormoon aan te maken (vrije T3). Het lichaam zal bij een kortdurend zwaar energietekort de balans makkelijk kunnen herstellen. Echter worden de risico’s groter bij een chronisch calorietekort. Het lichaam kan dan een nieuwe balans (homeostase) instellen.

  Als het calorietekort opgeheven wordt, kan het zijn dat er nog steeds te weinig schildklierhormoon aangemaakt wordt (syndroom van Wilson). Dit dieet kan er dus voor zorgen dat de stofwisseling chronisch vertraagd blijft en dat men soms nog dikker eindigt dan men al was. Als tweede mechanisme kan het lichaam ook de honger gaan triggeren om te overleven. Soms gaan mensen dan meer eten en kan het er op uitdraaien dat ze meer eten dan dat ze gedaan hadden zonder te diëten.

  Eiwitdiëten

  Tegenwoordig zijn diëten hip waarbij extreem weinig koolhydraten en suikers worden gegeten en juist veel eiwitten. Ook dit tekort accepteert het lichaam niet op de lange termijn en de schildklier zal vertragen (vrije T3). Deze diëten worden ook veel gebruikt door bodybuilders en fitnessatleten en de symptomen van een vertraagde schildklier zijn soms goed zichtbaar.

  Diëten die verzurend voedsel vermijden

  Peulvruchten, granen, vlees, vis, ei, melkproducten zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die in het lichaam licht zuurvormend zouden zijn. In deze diëten wordt deze voeding zoveel mogelijk afgeraden en de tegenhanger basevormende voeding (bladgroenten, fruit e.a.) juist aanbevolen. Ook dit is weer een benadering waarbij eenzijdig gekeken wordt naar slechts één aspect van voeding. Zo kan in extreme vorm een dieet als dit tot een eiwittekort leiden en een te lage koolhydraatinname, met alle gevolgen van dien.

  Hoge doseringen aan voedingssupplementen

  Sommige supplementenadviseurs schrijven hoog gedoseerde supplementen voor aan mensen om hun hele leven lang te gebruiken. Net als bij alles is er ook voor bijvoorbeeld vitaminen en mineralen een optimale balans. Bij een teveel zal het lichaam getriggerd worden zoveel mogelijk uit te scheiden. Daarnaast kan het lichaam bij stoffen die het lichaam zelf aanmaakt de aanmaak stop zetten.

  Er ontstaat zeker bij chronisch gebruik risico op overbelasting (bij vetoplosbare vitaminen bijvoorbeeld). Ook is er gevaar op het ontstaan van een tekort als deze supplementen even worden overgeslagen. Dit komt omdat de uitscheiding op maximaal staat en het lichaam de eventuele eigen aanmaak op de rem heeft staan.

  Het lijkt me natuurlijk om af en toe juist wat weinig van deze stoffen binnen te krijgen zodat het lichaam de trigger krijgt om dit zelf op te lossen. Ook hier is yin-yang weer van toepassing.

  Stress

  Een teveel aan stress is niet aan te bevelen, maar een saai leven zonder een portie positieve stress is ook niet optimaal voor de gezondheid.

  Eigenlijk kijk ik in mijn aanbevelingen goed naar de mens in de natuur. Omdat onze genen zo langzaam veranderen en de leefomgeving, stressvormen en voeding zo ontzettend snel veranderen, lijkt het mij logisch dat de genen hierop achterlopen. Hoe leefde de mens tussen de oertijd en nu in een yin-yang harmonie met zijn omgeving? Dit lijkt me een van de belangrijkste dingen om onderzoeksgeld aan te spenderen.

  Zoals ik hierboven geschreven heb, is het geven van adviezen op het gebied van gezondheid net even wat complexer dan het vervangen van een versleten onderdeel van een machine. Multidisciplinair werken, overzicht houden en yin-yang begrijpen is de belangrijkste strategie om tot een zo goed mogelijk advies te komen en met het lichaam samen te werken.

  Ir. Ralph Moorman

  Facebook
  LinkedIn
  Pinterest
  WhatsApp

  1 reactie op “Yin-Yang: vergeten wijsheid en logica bij gezondheidsadviezen”

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Voor bedrijven:
  » Workshop voeding/ hormonen
  » Ontwikkelen levensmiddelen
  » Voedingsadvies bedrijven

  Over hormonen:
  » Opleiding
  » Boeken
  » Begeleiding
  » Gratis hormoontest
  » Blogs

  Ultra gezonde voeding:
  » Ralph & Jane bakmixen
  » YAM desem brood

  Online cursussen:
  » Boodschappencoach
  » Kickstart hormoonfactor

  Blogs:
  Aspartaam, veilig of vergif?
  BN’ers over voeding
  Bio eten en verantwoord koken
  Boodschap aan supermarkten
  Carnivoor dieet
  Consumentenbond en gluten
  Corruptie in de wetenschap
  Crashdieet
  Waarheid supermarktvoeding
  Detox
  E-nummers gevaarlijk?
  Experiment met de mens
  Fermenteren
  Gezond eten onderweg
  Tips voor de feestdagen
  Houdbaarheidsdatum?
  Ralph’s visie
  JOGG, goed idee?
  JUMBO Cuijk gezond!
  Killerbody en fitgirl
  Kleidieet Rens Kroes
  Kokosvet discussie
  Koolhydraatarm dieet
  Kruisband gescheurd
  Logisch nadenken
  Macht supermarkten
  Models Health Pledge
  Oorzaken obesitas epidemie
  Our Universe review docu
  Ellen magazine onvolledig
  Oxidatie
  Plantenveredeling
  Prof. Van Boekel op TV
  Resistent zetmeel
  Soja discussie
  Suikergehalte omlaag
  Suikers of calorieën
  Supermarktsafari
  Testofactor
  Over vleeswaren
  Advies voor vegetariërs
  Viruswappies
  Voedingscentrum toch…
  Wereldverbeteraars  :-)
  Wetenschap en waarheid
  What the health docu
  Yin-Yang in het leven

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches