aspartaam

Aspartaam | Veilig of vergif?

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Al vele jaren wordt er gediscussieerd over aspartaam, ook wel bekend als E951. De een zegt dat de stof veilig is en de ander schrijft er de meest gruwelijke ziektes aan toe.

    Mijn visie

    Ik zou niet durven zeggen dat er allerlei ziektes of klachten door aspartaam veroorzaakt worden. Maar of aspartaam er niet aan bij zou kunnen dragen, daar ben ik dan ook weer niet zo zeker van. Lichamelijke klachten of chronische ziektes zijn vaak een optelsom van allerlei leefstijlfactoren die hier aan bij kunnen dragen. Uiteindelijk is er een druppel die de emmer doet overlopen als het ware. Als de klacht ontstaat is het vrijwel niet meer terug te herleiden welke factoren bijgedragen hebben en welke daarbij de belangrijkste was.

    Er is wetenschap en rationaliteit

    Aspartaam is toegestaan als e-nummer. In het geval van aspartaam wil dit zeggen dat de stof uitgebreid onderzocht is.  Toxicologisch is aspartaam zelfs misschien wel het meest onderzochte additief. Maar moeten we alleen naar toxische effecten kijken of wordt er toch wat over het hoofd gezien? Als we alleen rode auto’s tellen, weten we niet hoeveel zwarte er waren. En in de wetenschap op het gebied van gezondheid bestaan er misschien wel honderden kleuren. Er is wetenschap en rationaliteit. Rationaliteit is onmisbaar, als een wetenschappelijk onderzoeksgebied zo moeilijk verbanden aantoont en er teveel variabelen en wisselwerkingen kunnen zijn….

    korting op mijn boeken

    Waarom geen aspartaam?

    Vanuit mijn rationele gedachte raad ik aspartaam af vanwege de volgende redenen:

    1. Ik vind toxicologische tests niet voldoende. Dat het niet toxisch voor ons is wil niet zeggen dat het dat bijvoorbeeld niet is voor onze darmflora. Over het verband tussen darmflora, onze hersenen en andere organen en lichaamsfuncties weten we nog te weinig. En buiten de darmflora weten we nog veel meer niet over onze menselijke fysiologie en de mogelijke interacties. Experimenteren buiten de natuur is daardoor soms risicovol, ook al zou je het theoretisch moeten kunnen verwerken als gezond persoon.
    2. Bovendien kunnen we nooit de wisselwerkingen tussen aspartaam en andere e-nummers of stoffen in de voeding onderzoeken.
    3. Aspartaam blijven gebruiken houdt een zoete voorkeurssmaak in stand.
    4. Light producten die gezoet zijn met aspartaam zijn vaak zwaar bewerkte knutsels van de voedingsindustrie waar je te lang van door kunt eten. Ook zijn er excuses als: Het is toch light dus dan eet ik het hele pak of de zak maar leeg.

    Ik doe er zelf in ieder geval niet aan mee. Aan mijn lijf geen polonaises en experimenten met stoffen en producten waar ik prima zonder kan… Er is wel een soort 80-20 regel natuurlijk en aspartaam gezoete dranken of andere producten vallen onder de 20 bij mijn aanbevelingen. Zelf gebruik ik het helemaal niet.

    Ir. Ralph Moorman

    3 Reacties

    1. Gezonde voeding voor je hormonen: 10 hormoonboosters + 8 afbrekers 2jr geleden

      […] E-nummers staan in een kwaad daglicht omdat mensen klachten kunnen ervaren. Vooral vetsin (E621) en aspartaam (E951) staan hier bekend om. Wetenschappelijk is dit lastig aan te tonen. Mijn motto: liever […]

    2. Boek recensie De hormoonfactor | auteur Ralph Moorman 2jr geleden

      […] over aspartaamfobie. De paranoïde angst die mensen met een neurose tentoonspreiden als ze het over aspartaam hebben. Dergelijke fanatieke groepen waren er ook bij sacharine en cyclamaat, dus er is niets nieuw […]

    3. Boek recensie De boodschappencoach | auteur Ralph Moorman 2jr geleden

      […] ben ik het niet eens met de plaatsing van aspartaam op de lijst van de tien ongezondste toevoegingen. Aspartaam is –behalve voor de relatief kleine […]

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders