aspartaam

Aspartaam | Veilig of vergif?

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Al vele jaren wordt er gediscussieerd over aspartaam, ook wel bekend als E951. De een zegt dat de stof veilig is en de ander schrijft er de meest gruwelijke ziektes aan toe.

    Mijn visie

    Ik zou niet durven zeggen dat er allerlei ziektes of klachten door aspartaam veroorzaakt worden. Maar of aspartaam er niet aan bij zou kunnen dragen, daar ben ik niet zo zeker van. Lichamelijke klachten of chronische ziektes zijn vaak een optelsom van allerlei levensstijlfactoren die hier aan bij kunnen dragen. Uiteindelijk is er een druppel die de emmer doet overlopen als het ware. Als de klacht ontstaat is het vrijwel niet meer terug te herleiden welke factoren bijgedragen hebben en welke daarbij de belangrijkste was.

    Er is wetenschap en rationaliteit

    Aspartaam is toegestaan als e-nummer. In het geval van aspartaam wil dit zeggen dat de stof uitgebreid onderzocht is.  Toxicologisch is aspartaam zelfs misschien wel het meest onderzochte additief. Maar moeten we alleen naar toxische effecten kijken of wordt er toch wat over het hoofd gezien? Als we alleen rode auto’s tellen, weten we niet hoeveel zwarte er waren. En in de wetenschap op het gebied van gezondheid bestaan er misschien wel honderden kleuren. Er is wetenschap en rationaliteit. Rationaliteit is onmisbaar, als een wetenschappelijk onderzoeksgebied zo moeilijk verbanden aantoont en er teveel variabelen en wisselwerkingen kunnen zijn….

    Waarom geen aspartaam?

    Vanuit mijn rationele gedachte raad ik aspartaam af vanwege de volgende redenen:

    1. Ik vind toxicologische tests niet voldoende. Dat het niet toxisch voor ons is wil niet zeggen dat het dat bijvoorbeeld niet is voor onze darmflora. Over het verband tussen darmflora, onze hersenen en andere organen en lichaamsfuncties weten we nog te weinig. En buiten de darmflora weten we nog veel meer niet over onze menselijke fysiologie en de mogelijke interacties. Experimenteren buiten de natuur is daardoor soms risicovol, ook al zou je het theoretisch moeten kunnen verwerken als gezond persoon.
    2. Bovendien kunnen we nooit de wisselwerkingen tussen aspartaam en andere e-nummers of stoffen in de voeding onderzoeken.
    3. Aspartaam blijven gebruiken houdt een zoete voorkeurssmaak in stand.
    4. Light producten die gezoet zijn met aspartaam zijn vaak zwaar bewerkte knutsels van de voedingsindustrie waar je te lang van door kunt eten. Ook zijn er excuses als: Het is toch light dus dan eet ik het hele pak of de zak maar leeg.

    Ik doe er niet aan mee. Aan mijn lijf geen polonaises en experimenten met stoffen en producten waar ik prima zonder kan… Er is wel een soort 80-20 regel natuurlijk en aspartaam gezoete dranken of andere producten vallen absoluut onder de 20 bij mijn aanbevelingen. Zelf gebruik ik het helemaal niet.

    Ir. Ralph Moorman

    Facebook
    LinkedIn
    Pinterest
    WhatsApp

    3 reacties op “Aspartaam | Veilig of vergif?”

    1. Pingback: Gezonde voeding voor je hormonen: 10 hormoonboosters + 8 afbrekers

    2. Pingback: Boek recensie De hormoonfactor | auteur Ralph Moorman

    3. Pingback: Boek recensie De boodschappencoach | auteur Ralph Moorman

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Voor bedrijven:
    » Workshop voeding/ hormonen
    » Ontwikkelen levensmiddelen
    » Voedingsadvies bedrijven

    Over hormonen:
    » Opleiding
    » Boeken
    » Begeleiding
    » Gratis hormoontest
    » Blogs

    Ultra gezonde voeding:
    » Ralph & Jane bakmixen
    » YAM desem brood

    Online cursussen:
    » Boodschappencoach
    » Kickstart hormoonfactor

    Blogs:
    Aspartaam, veilig of vergif?
    BN’ers over voeding
    Bio eten en verantwoord koken
    Boodschap aan supermarkten
    Carnivoor dieet
    Consumentenbond en gluten
    Corruptie in de wetenschap
    Crashdieet
    Waarheid supermarktvoeding
    Detox
    E-nummers gevaarlijk?
    Experiment met de mens
    Fermenteren
    Gezond eten onderweg
    Tips voor de feestdagen
    Houdbaarheidsdatum?
    Ralph’s visie
    JOGG, goed idee?
    JUMBO Cuijk gezond!
    Killerbody en fitgirl
    Kleidieet Rens Kroes
    Kokosvet discussie
    Koolhydraatarm dieet
    Kruisband gescheurd
    Logisch nadenken
    Macht supermarkten
    Models Health Pledge
    Oorzaken obesitas epidemie
    Our Universe review docu
    Ellen magazine onvolledig
    Oxidatie
    Plantenveredeling
    Prof. Van Boekel op TV
    Resistent zetmeel
    Soja discussie
    Suikergehalte omlaag
    Suikers of calorieën
    Supermarktsafari
    Testofactor
    Over vleeswaren
    Advies voor vegetariërs
    Viruswappies
    Voedingscentrum toch…
    Wereldverbeteraars  :-)
    Wetenschap en waarheid
    What the health docu
    Yin-Yang in het leven

    Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches