meer voedingsstoffen

Meer voedingsstoffen? Kies voor EKO en kook verantwoord

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Kies tijdens het doen van de boodschappen zoveel mogelijk voor producten met het EKO-keurmerk. Dan weet je zeker dat je pure, eerlijke en schone voeding in jouw mandje laadt.

  Voeding met dit keurmerk voldoet namelijk aan de strenge Europese normen voor ecologische productiemethoden. Kook daarnaast op een juiste manier om meer voedingsstoffen te bewaren!

  EKO betekent:

  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen verstoren de hormoonbalans. Verder bevatten onbespoten groenten en fruit meer nuttige voedingsstoffen in hogere gehalten.
  • Geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Van de effecten weten we nog veel te weinig.
  • Geen kunstmest. Daardoor bevatten biologische groenten en fruit minder nitraat. Nitraat zou door uw lichaam omgezet kunnen worden in het schadelijke nitriet.
  • Geen antibiotica in het vlees. Deze stoffen kunnen je gezondheid en hormoonbalans schaden.
  • Geen chemische geur-, kleur-, en smaakstoffen. De effecten van chemische e-nummers op de lange termijn en wisselwerking met andere stoffen is niet bekend.

  Niet biologisch geteeld fruit altijd schillen! Met de schil gooi je helaas veel vitaminen en andere waardevolle stoffen weg, maar per saldo ben je zonder de vitaminen toch beter af dan met de bestrijdingsmiddelen. Eet liever niet teveel vruchten als druiven, bananen, peren, perziken en nectarines, want ze zijn erg suikerrijk.

  Kook verantwoord

  • Verhit geen plastic in de keuken. Als plastic wordt verhit, kunnen er xeno-oestrogenen vrijkomen en in uw voeding belanden. Gebruik daarom geen lepels en spatels van kunststof tijdens het koken. En verhit nooit eten in plastic bakjes of een kunststof verpakking.
  • Gebruik geen magnetron. Of het verwarmen van voeding in de magnetron consequenties heeft voor de gezondheid, is onzeker. Daarom raad ik het gebruik van de magnetron voor de zekerheid af.
  • Gebruik wanneer het kan een bakpan van roestvrij staal. Resten van het aluminium en de anti-aanbaklaag van de bakpan kunnen in je voeding terechtkomen. Gebruik daarom een roestvrijstalen bakpan. Aankoeken voorkom je door op een lage temperatuur te bakken.
  • Bak met een lage temperatuur. Als je aardappelen of andere zetmeelrijke producten (patat, brood, cake, koekjes) met een hoge temperatuur te bruin bakt, ontstaat de kankerverwekkende stof acrylamide. In aangebrand vlees ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn – dit gebeurt vooral tijdens de barbecue. Bak daarom altijd op laag vuur. Zwarte korstjes mijden!
  • Bak in verzadigd vet. Bak altijd in verzadigd vet (kokosvet, palmolie, boter) of op laag vuur in extra vierge olijfolie (andere olijfolie bevat onder meer zonnebloemolie), die nauwelijks oxideren bij de verhitting.
  • Kook kort en gebruik het kookvocht. Bij het koken kunnen veel vitaminen verloren gaan of in het kookvocht terechtkomen. Kook groenten daarom niet te lang en gebruik het kookvocht in jus en sauzen.
  • Kook koolsoorten juist lang. Schildklierpatiënten dienen koolsoorten (broccoli, bloemkool) juist wel goed door te koken, omdat te rauwe kool de schildklier negatief kan beïnvloeden. Stomen is een goed alternatief voor koken, er gaan dan minder vitamines met het kookvocht verloren.
  • Mijd ongefilterd kraanwater. Kraanwater kan xeno-oestrogenen bevatten als jouw waterleidingsbedrijf oppervlaktewater gebruikt in plaats van diep grondwater. Een telefoontje naar het waterleidingsbedrijf kan uitkomst bieden. In oude huizen kunnen ook nog loden leidingen aanwezig zijn. In dat geval u kunt kraanwater ook filteren om loodvervuiling tegen te gaan. Hier zijn tegenwoordig goede systemen en kannen voor te koop.

  Ir. Ralph Moorman

  Facebook
  LinkedIn
  Pinterest
  WhatsApp

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Voor bedrijven:
  » Workshop voeding/ hormonen
  » Ontwikkelen levensmiddelen
  » Voedingsadvies bedrijven

  Over hormonen:
  » Opleiding
  » Boeken
  » Begeleiding
  » Gratis hormoontest
  » Blogs

  Ultra gezonde voeding:
  » Ralph & Jane bakmixen
  » YAM desem brood

  Online cursussen:
  » Boodschappencoach
  » Kickstart hormoonfactor

  Blogs:
  Aspartaam, veilig of vergif?
  BN’ers over voeding
  Bio eten en verantwoord koken
  Boodschap aan supermarkten
  Carnivoor dieet
  Consumentenbond en gluten
  Corruptie in de wetenschap
  Crashdieet
  Waarheid supermarktvoeding
  Detox
  E-nummers gevaarlijk?
  Experiment met de mens
  Fermenteren
  Gezond eten onderweg
  Tips voor de feestdagen
  Houdbaarheidsdatum?
  Ralph’s visie
  JOGG, goed idee?
  JUMBO Cuijk gezond!
  Killerbody en fitgirl
  Kleidieet Rens Kroes
  Kokosvet discussie
  Koolhydraatarm dieet
  Kruisband gescheurd
  Logisch nadenken
  Macht supermarkten
  Models Health Pledge
  Oorzaken obesitas epidemie
  Our Universe review docu
  Ellen magazine onvolledig
  Oxidatie
  Plantenveredeling
  Prof. Van Boekel op TV
  Resistent zetmeel
  Soja discussie
  Suikergehalte omlaag
  Suikers of calorieën
  Supermarktsafari
  Testofactor
  Over vleeswaren
  Advies voor vegetariërs
  Viruswappies
  Voedingscentrum toch…
  Wereldverbeteraars  :-)
  Wetenschap en waarheid
  What the health docu
  Yin-Yang in het leven

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches