meer voedingsstoffen

Meer voedingsstoffen? Kies voor EKO en kook verantwoord

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Als je de basis Hormoonfactor voedingstips al toepast zoals minimaal bewerkt eten, bloedsuiker niet te snel laten stijgen en eten wat je goed kunt verteren en vedragen, dan kan de keuze voor biologische producten nog iets extra’s bieden. Voeding met het EKO keurmerk voldoet namelijk aan de strenge Europese normen voor ecologische productiemethoden. Kook daarnaast op een juiste manier om meer voedingsstoffen te bewaren!

  EKO:

  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen verstoren de hormoonbalans. Verder bevatten onbespoten groenten en fruit meer nuttige voedingsstoffen in hogere gehalten.
  • Geen genetisch gemodificeerde ingrediënten. Van de effecten weten we in sommige gevallen nog veel te weinig (dit geldt overigens ook voor intensieve plantenveredeling).
  • Geen kunstmest.
  • Geen antibiotica in het vlees. Deze stoffen kunnen je gezondheid en hormoonbalans schaden.
  • Geen chemische geur-, kleur-, en smaakstoffen. De effecten van chemische e-nummers op de lange termijn, wisselwerking met andere stoffen en invloed op de darmflora is niet goed onderzocht.

  Kook verantwoord

  • Verhit geen plastic in de keuken. Als plastic wordt verhit, kunnen er xeno-oestrogenen vrijkomen en in uw voeding belanden. Gebruik daarom geen lepels en spatels van kunststof tijdens het koken. En verhit nooit eten in plastic bakjes of een kunststof verpakking.
  • Gebruik wanneer het kan een bakpan van roestvrij staal. Resten van het aluminium en de anti-aanbaklaag van de (oude) bakpan kunnen in je voeding terechtkomen. Gebruik daarom een roestvrijstalen bakpan. Aankoeken voorkom je door op een lage temperatuur te bakken.
  • Bak met een lage temperatuur. Als je aardappelen of andere zetmeelrijke producten (patat, brood, cake, koekjes) met een hoge temperatuur te bruin bakt, ontstaat de kankerverwekkende stof acrylamide. In aangebrand vlees ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn – dit gebeurt vooral tijdens de barbecue. Bak daarom altijd op laag vuur. Zwarte korstjes mijden!
  • Bak in verzadigd vet. Bak altijd in verzadigd vet (kokosvet, palmolie, boter) of op laag vuur in extra vierge olijfolie (andere olijfolie bevat onder meer zonnebloemolie), die nauwelijks oxideren bij de verhitting.
  • Kook kort en gebruik het kookvocht. Bij het koken kunnen veel vitaminen verloren gaan of in het kookvocht terechtkomen. Kook groenten daarom niet te lang en gebruik het kookvocht in jus en sauzen.
  • Kook koolsoorten juist lang. Schildklierpatiënten dienen koolsoorten (broccoli, bloemkool) juist wel goed door te koken, omdat te rauwe kool de schildklier negatief kan beïnvloeden. Stomen is een goed alternatief voor koken, er gaan dan minder vitamines met het kookvocht verloren.

  Ir. Ralph Moorman

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders