meer voedingsstoffen

Meer voedingsstoffen? Kies voor EKO en kook verantwoord

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Kies tijdens het doen van de boodschappen zoveel mogelijk voor producten met het EKO-keurmerk. Dan weet je zeker dat je pure, eerlijke en schone voeding in jouw mandje laadt.

    Voeding met dit keurmerk voldoet namelijk aan de strenge Europese normen voor ecologische productiemethoden. Kook daarnaast op een juiste manier om meer voedingsstoffen te bewaren!

    EKO betekent:

    • Geen chemische bestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen verstoren de hormoonbalans. Verder bevatten onbespoten groenten en fruit meer nuttige voedingsstoffen in hogere gehalten.
    • Geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Van de effecten weten we nog veel te weinig.
    • Geen kunstmest. Daardoor bevatten biologische groenten en fruit minder nitraat. Nitraat zou door uw lichaam omgezet kunnen worden in het schadelijke nitriet.
    • Geen antibiotica in het vlees. Deze stoffen kunnen je gezondheid en hormoonbalans schaden.
    • Geen chemische geur-, kleur-, en smaakstoffen. De effecten van chemische e-nummers op de lange termijn en wisselwerking met andere stoffen is niet bekend.

    Niet biologisch geteeld fruit altijd schillen! Met de schil gooi je helaas veel vitaminen en andere waardevolle stoffen weg, maar per saldo ben je zonder de vitaminen toch beter af dan met de bestrijdingsmiddelen. Eet liever niet teveel vruchten als druiven, bananen, peren, perziken en nectarines, want ze zijn erg suikerrijk.

    Kook verantwoord

    • Verhit geen plastic in de keuken. Als plastic wordt verhit, kunnen er xeno-oestrogenen vrijkomen en in uw voeding belanden. Gebruik daarom geen lepels en spatels van kunststof tijdens het koken. En verhit nooit eten in plastic bakjes of een kunststof verpakking.
    • Gebruik geen magnetron. Of het verwarmen van voeding in de magnetron consequenties heeft voor de gezondheid, is onzeker. Daarom raad ik het gebruik van de magnetron voor de zekerheid af.
    • Gebruik wanneer het kan een bakpan van roestvrij staal. Resten van het aluminium en de anti-aanbaklaag van de bakpan kunnen in je voeding terechtkomen. Gebruik daarom een roestvrijstalen bakpan. Aankoeken voorkom je door op een lage temperatuur te bakken.
    • Bak met een lage temperatuur. Als je aardappelen of andere zetmeelrijke producten (patat, brood, cake, koekjes) met een hoge temperatuur te bruin bakt, ontstaat de kankerverwekkende stof acrylamide. In aangebrand vlees ontstaan polycyclische aromatische koolwaterstoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn – dit gebeurt vooral tijdens de barbecue. Bak daarom altijd op laag vuur. Zwarte korstjes mijden!
    • Bak in verzadigd vet. Bak altijd in verzadigd vet (kokosvet, palmolie, boter) of op laag vuur in extra vierge olijfolie (andere olijfolie bevat onder meer zonnebloemolie), die nauwelijks oxideren bij de verhitting.
    • Kook kort en gebruik het kookvocht. Bij het koken kunnen veel vitaminen verloren gaan of in het kookvocht terechtkomen. Kook groenten daarom niet te lang en gebruik het kookvocht in jus en sauzen.
    • Kook koolsoorten juist lang. Schildklierpatiënten dienen koolsoorten (broccoli, bloemkool) juist wel goed door te koken, omdat te rauwe kool de schildklier negatief kan beïnvloeden. Stomen is een goed alternatief voor koken, er gaan dan minder vitamines met het kookvocht verloren.
    • Mijd ongefilterd kraanwater. Kraanwater kan xeno-oestrogenen bevatten als jouw waterleidingsbedrijf oppervlaktewater gebruikt in plaats van diep grondwater. Een telefoontje naar het waterleidingsbedrijf kan uitkomst bieden. In oude huizen kunnen ook nog loden leidingen aanwezig zijn. In dat geval u kunt kraanwater ook filteren om loodvervuiling tegen te gaan. Hier zijn tegenwoordig goede systemen en kannen voor te koop.

    Ir. Ralph Moorman

    Facebook
    LinkedIn
    Pinterest
    WhatsApp

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Voor bedrijven:
    » Workshop voeding/ hormonen
    » Ontwikkelen levensmiddelen
    » Voedingsadvies bedrijven

    Over hormonen:
    » Opleiding
    » Boeken
    » Begeleiding
    » Gratis hormoontest
    » Blogs

    Ultra gezonde voeding:
    » Ralph & Jane bakmixen
    » YAM desem brood

    Online cursussen:
    » Boodschappencoach
    » Kickstart hormoonfactor

    Blogs:
    Aspartaam, veilig of vergif?
    BN’ers over voeding
    Bio eten en verantwoord koken
    Boodschap aan supermarkten
    Carnivoor dieet
    Consumentenbond en gluten
    Corruptie in de wetenschap
    Crashdieet
    Waarheid supermarktvoeding
    Detox
    E-nummers gevaarlijk?
    Experiment met de mens
    Fermenteren
    Gezond eten onderweg
    Tips voor de feestdagen
    Houdbaarheidsdatum?
    Ralph’s visie
    JOGG, goed idee?
    JUMBO Cuijk gezond!
    Killerbody en fitgirl
    Kleidieet Rens Kroes
    Kokosvet discussie
    Koolhydraatarm dieet
    Kruisband gescheurd
    Logisch nadenken
    Macht supermarkten
    Models Health Pledge
    Oorzaken obesitas epidemie
    Our Universe review docu
    Ellen magazine onvolledig
    Oxidatie
    Plantenveredeling
    Prof. Van Boekel op TV
    Resistent zetmeel
    Soja discussie
    Suikergehalte omlaag
    Suikers of calorieën
    Supermarktsafari
    Testofactor
    Over vleeswaren
    Advies voor vegetariërs
    Viruswappies
    Voedingscentrum toch…
    Wereldverbeteraars  :-)
    Wetenschap en waarheid
    What the health docu
    Yin-Yang in het leven

    Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches