Boodschap aan de supermarkten

Boodschap aan de supermarkten

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Interview in Uitzicht, magazine van de Moerman vereniging
  Ralph Moorman’s BOODSCHAP AAN DE SUPERMARKTEN
  Tekst Matilde Newman

  Over fabrieksvoedsel

  Ralph Moorman leerde tijdens zijn studie levensmiddelentechnologie in Wageningen alles over fabrieksvoedsel en chemische toevoegingen. Nu vijftien jaar later komt hij op voor precies het tegenovergestelde: eten zoals de natuur het bedoeld heeft: puur, gezond en natuurlijk. Hij schuwt de strijd niet, ook niet die tegen supermarkten. Maar wel op zijn manier.

  Ralph Moorman is een man met een missie. Naast een groot zwevend aquarium, dat bijna de gehele breedte van zijn huis in Amsterdam beslaat, vertelt hij gepassioneerd over wat hem al jaren bezig houdt. Dat eten niet uit een fabriek hoort te komen, dat er in de supermarkt maar weinig pure producten te vinden zijn en dat hij daar zo graag verandering in ziet.
  Zijn studie in Wageningen is hiervoor zijn inspiratie geweest. Moorman: “Ik begon aan mijn studie met een grote interesse in gezondheid maar in plaats van het gebruiken van natuurlijke producten gingen we het lab in om daar chemisch voedsel te kweken. Het heeft mijn focus op gezondheid alleen maar een boost gegeven.”

  Hormonen

  Na zijn studie werd hij lifestyle- en voedingscoach en het was tijdens dit werk dat hij aanliep tegen het hele hormoonverhaal. “Ik merkte dat er bij afvallen meer speelde dan alleen calorieën. Zo kwam ik op het spoor van hormonen. Ik dacht altijd: hormonen zijn iets waar je geen invloed op hebt, maar verrassend genoeg heb je dat wel! Ik wilde uitzoeken hoe je zelf je hormonen positief kunt beïnvloeden.”
  De kennis die hij opdeed vatte hij samen in het boek “De hormoonfactor”, dat in 2009 uitkwam. Het boek behandelt negen hormonen die belangrijk zijn voor onze gezondheid, zoals bijvoorbeeld de bijnierhormonen, schildklierhormonen en cortisol.
  Als de negen belangrijkste hormonen uit balans zijn, kunnen ze allerlei processen in het lichaam verstoren. “In totaal circuleren er honderden hormonen in het bloed. Vrijwel iedere reactie in het lichaam staat onder hormonale regie en dus bepalen hormonen alles in het lichaam. Bijvoorbeeld of vet opgeslagen wordt rondom de middel of juist op de billen, maar ze reguleren bijvoorbeeld ook de lichaamstemperatuur”, aldus Moorman in zijn boek. Vandaar dus dat het zo belangrijk is dat de hormoonhuishouding in balans is.

  korting op mijn boeken

  Pijlers

  Inmiddels hebben zowel bekende als onbekende Nederlanders de weg naar hem én een gezonder lichaam weten te vinden. “Er zijn een paar pijlers die belangrijk zijn en waarmee ik werk”, zo legt Moorman uit. “Voeding, stress, mentale gezondheid en fysieke training. Vaak herken ik bij iemand al een disbalans in hormonen als één van deze pijlers niet in evenwicht is.”
  Het grootste deel van zijn cliënten heeft een probleem met gewicht. Bij Moorman krijgen ze meer dan gewichtsverlies alleen: “Met voorlichting en training leer ik iemand een compleet nieuwe levensstijl aan. Mijn kennis over de hormoonhuishouding helpt daarbij.” Meestal is dan succes verzekerd. “De nieuwe levensstijl is zo’n gewoonte geworden dat ik niet meer nodig ben. Dat is precies zoals het hoort!”

  Complementair

  Dat gezonde voeding een directe relatie heeft met kanker, hoef je Moorman niet te vertellen. Zijn eigen oom heeft hij leverkanker helpen overleven. “Naast de bestraling die hij kreeg via de arts, adviseerde ik hem op het gebied van voeding om zijn immuunsysteem optimaal te krijgen. Hierdoor kon hij twaalf keer in een jaar bestraald worden, terwijl normaal gesproken iemand hooguit vier van dat soort bestralingen per jaar aan kan.”
  Complementair, dat is precies waar hij zijn rol ziet. “Ik heb niets tegen de reguliere geneeskunde, maar het is de samenwerking die vaak ontbreekt. Je ziet nu wel eens dat therapeuten de rol van de arts willen overnemen. Dat is niet goed. Het moet complementair en dan gaan de twee prima samen.”

  Lof en kritiek

  Toen zijn boek een paar jaar geleden uitkwam, was het nog behoorlijk vernieuwend omdat niemand nog bezig was met de invloed van hormonen op het gewicht. Hij ontving naast lof dan ook kritiek. “Natuurlijk waren er ook mensen die het onderuit haalden”, zegt Moorman. Schouderophalend: “Het maakt me niet zoveel uit. Soms moet je duidelijk stelling nemen om gehoord te worden.”
  Dat zijn manier van werken effect heeft, blijkt uit de aandacht die hij inmiddels in Nederland krijgt. Hij wordt gezien als dé lifestylecoach van Nederland en hij mengt zich regelmatig als volwaardige deelnemer in debatten op de toonaangevende website foodlog.nl.
  Zijn ideeën dringen ook door tot zijn oude netwerk: die van studiegenoten en hoogleraren in Wageningen. Wordt hij daar niet als vijand gezien? “Soms maar ik merk dat de boel daar ook in beweging is. Alleen iedereen kijkt nog naar elkaar: wie durft de voorloper te zijn?”

  Bruggen

  Moorman zelf deinst niet terug voor wat opschudding. Sterker nog: het liefst zou hij zich mengen tussen de grote spelers in het veld. Daar waar de grootste strijd gestreden wordt: in de supermarkt. “Ik vind de psychologie van het supermarktbezoek fascinerend. Nu worden consumenten voornamelijk beïnvloed richting ongezonde voeding maar diezelfde psychologie kun je ook gebruiken voor gezonde voeding.”
  Ook zou Moorman veel meer verantwoordelijkheid bij de supermarkten willen leggen want volgens hem spelen die de bal gewoon door naar de levensmiddelenproducent. “Aan het einde van het liedje is er niemand verantwoordelijk. Daar wil ik wel eens wat aan doen”. Wat hem betreft op een vredige manier: “Ik geloof in bruggen bouwen in plaats van in vijanden maken. Anders blijf je een schreeuwende in de woestijn.”

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders