kokosvet-discussie

Kokosvet discussie

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Mijn visie met betrekking tot kokosvet..

  De grote kokosvet discussie

  Een paar keer per jaar komen alarmerende berichten over kokosvet in de media. Vervolgens rollen de kampen over elkaar heen. De een heeft het over de geweldige gezondheidseigenschappen en de ander zegt dat het hart- en vaatziekten veroorzaakt.

  Ik gniffel hier altijd een beetje om, omdat uiteindelijk gezondheid en ziekte bepaald worden door een totale leefstijl en dat de ruzies zoals gewoonlijk weer over details gaan.

  korting op mijn boeken

  Zowel voor- als nadelen

  Eigenlijk hebben alle voedingsmiddelen voor- en nadelen. Zo kun je zoeken naar eigenschappen en stofjes om het op te hemelen, of naar andere eigenschappen of stofjes om het af te kraken. In feite bepaalde het totale voedingspatroon of alles in balans is en zo zijn er zeer veel wegen naar Rome.

  Gezonde stoffen

  Als je naar de gezonde stoffen kijkt in kokosvet dan kom je uit bij bijvoorbeeld laurinezuur en caprylzuur. Men dicht hier  ontstekingsremmende (en antibacteriële) eigenschappen aan toe en er zijn best wat praktijkervaringen op dit vlak. De wetenschap laat echter geen sterk verband zien. Wil dit dan zeggen dat dit niet waar is? Nee, het is ook niet bewezen dat het niet waar is.

  Wat ik zelf wel durf te beweren vanuit mijn gezonde verstand en ervaring is dat het effect op laaggradige ontstekingen minder zal zijn bij een totale leefstijlverbetering. Dus waarbij je afvalt, stress verlaagt, verstandig traint, minimaal bewerkt voedsel eet en de bloedsuiker niet te ver laat oplopen.

  Daarnaast promoot men kokosvet als hittestabiel bak- en braadmiddel, waar geen vrije radicalen en toxische stoffen bij vrijkomen.

  Slechte stoffen

  Er zijn echter ook mensen die kokosvet helemaal verguizen, omdat het verzadigde vetten bevat en die zouden slecht zijn voor hart- en bloedvaten. Deze redenering is mijn inziens lachwekkend slecht en deze zie ik voortdurend terugkomen bij diëtisten, artsen en autoriteiten.

  Ja, een verhoogd ldl-cholesterol in het bloed, wat ook wel slecht cholesterol genoemd wordt, kan een teken zijn dat er sprake is van laaggradige ontstekingen in het lichaam, een trage schildklier of afnemende hoeveelheid geslachtshormonen.

  De laatste drie kunnen inderdaad betekenen dat je hart- en vaatstelsel slecht functioneren en op dit vlak problemen kunnen ontstaan. Dit los je echter niet op door minder verzadigd vet te gaan eten. Verzadigd vet kan de ldl-cholesterol een klein beetje verhogen. Dit wil niet automatisch zeggen dat het een negatieve invloed heeft op de onderliggende oorzaken van hart- en vaatziekten.

  Als een cliënt bij mij komt met een verhoogd ldl-cholesterol, dan kan met een coachingstraject op het gebied van de totale leefstijl zeker voor een daling zorgen. Dan ben je bezig met weer dezelfde grote leefstijlzaken zoals jaja, daar komen ze weer: afvallen, stress reduceren, verstandig trainen minimaal bewerkt voedsel eten en de bloedsuiker niet  te ver laten oplopen. Je hebt het dan echt niet over futiliteiten als verzadigd vet.

  Mijn visie is dat kokosvet zeker geen wondermiddel is, maar een prima hittestabiele vetsoort die je lekker kunt afwisselen met andere vetsoorten zoals olijfolie in een gezond eet- en leefpatroon.

  Ir. Ralph Moorman

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders