resistent zetmeel

Resistent zetmeel

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Ontdek de kracht van resistent zetmeel

  Teff en bakbananenmeel, beiden ingrediënten in de Ralph and Jane (W)healthy Wondermix en Power Pancake mix zijn zeer goede bronnen van resistent zetmeel of in het Engels ‘resistant starch’(of RS). Misschien heb je een negatief gevoel als je de term zetmeel hoort omdat het tot de koolhydraten behoort en dit dan de bloedsuiker sterk zou kunnen verstoren.

  Resistent zetmeel is echter totaal wat anders en kun je tot de nuttige voedingsvezels rekenen die niet in glucose worden omgezet, de bloedsuiker dus niet laten stijgen en geen calorieën leveren. Onze goede darmbacteriën (darmflora, probiotica) kunnen juist op resistent zetmeel enorm goed groeien. Zowel het aantal soorten als het absolute aantal van deze zeer welkome bacteriën kunnen er door gaan stijgen en dat is gunstig voor de spijsvertering en onze gezondheid.

  Een vezel met speciale eigenschappen

  Resistent zetmeel is dus een voedingsvezel. Voedingsvezels worden verteerd in de dikke darm en niet in de dikke darm. Toch zijn ze cruciaal voor een goede vertering en darmflora. Er bestaan allerlei soorten vezels die afkomstig kunnen zijn van groenten, fruit, knollen, bollen, wortels en granen. Deze vezels zijn allemaal net even anders en het is voor je gezondheid een goed idee ze in ruime variatie binnen te krijgen. Resistent zetmeel is een in water oplosbare (fermenteerbare) vezel die er op sommige vlakken in positieve zin echt bovenuit springt.

  5 voordelen van resistent zetmeel

  • RS voedt de darmflora. Het wordt ook wel een prebioticum genoemd. Dit zorgt ervoor dat de gunstige darmflora goed kan uitgroeien waardoor de vertering goed functioneert en de stoelgang verbetert (betere poep dus!). (1)
  • Je immuunsysteem is gebaat bij een goede gevarieerde darmflora door RS. (2)
  • Door RS ontstaat snel een vol gevoel (verzadiging, verminderde eetlust) wat ook lang aanhoudt terwijl het geen calorieën levert. Het kan dus helpen bij blijvend gewichtsverlies in een afslankprogramma of dieet. (3) (4)
  • RS bindt bepaalde stoffen zoals cholesterol en gifstoffen uit je voeding aan zich. (5)
  • Bij de vertering van RS door de darmflora ontstaat boterzuur (of butyraat). Boterzuur zorgt er onder andere voor dat de darmwand zich verbetert en minder ontstekingen of infecties kunnen ontstaan. Ook de kans op darmkanker kan verkleind worden door boterzuur. (6)

  Ir. Ralph Moorman

  Zie ook: Wikipediahttps://youtu.be/NI3KtR3LoqM

  Deel op facebook
  Facebook
  Deel op linkedin
  LinkedIn
  Deel op pinterest
  Pinterest
  Deel op whatsapp
  WhatsApp

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches