suikergehalte

Producten met een hoog suikergehalte verliezen terrein!

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  De NOS schrijft over het suikergehalte in voeding en minister Schippers vindt dat ons eten gezonder moet worden; wat een schitterende week was dit als het op voeding en gezondheid aankomt…..

  Minister Schippers over het suikergehalte…..

  De week begon met het bericht dat minister Schippers vond dat ons eten veel gezonder moest worden. Een prachtige kop, maar uiteraard zei mijn onderbuik dat gezien de acties en uitingen de laatste jaren van deze minister hier waarschijnlijk niets van terecht zal komen.

  In het artikel las ik dan ook meteen iets waar mijn snorharen overeind van gingen staan: “Een speciale conferentie moet het voedsel in Europese supermarkten gezonder maken. Het is voor het eerst dat op zulke grote schaal organisaties, overheden en fabrikanten bij elkaar komen om te praten over het probleem.

  Doel: samen afspraken maken over het verlagen van de hoeveelheden zout, onverzadigd vet en toegevoegde suikers.”

  De politiek gaat toch ook niet om de tafel met drugdealers

  Dan vraag ik me af: Waarom moet er meteen met de industrie gesproken worden? De industrie is een veroorzaker van een groot maatschappelijk probleem waarbij er vele slachtoffers vallen vanwege voedsel dat te weinig voedingswaarde bevat en bovendien mentale verslaving en overeten veroorzaakt. Wat mij betreft kunnen we dit vergelijken met drugsbeleid, waarbij ook uit voorzorg harde wetten zijn opgesteld. Stel je eens voor dat bij het opstellen van harddrugsbeleid de politiek om de tafel gaat met drugdealers om tot een mooie oplossing te komen voor beide partijen. Dit is te belachelijk voor woorden. Als er zoveel mensen overgewicht hebben en ziek worden, dan bepaal je wat er nodig is om dit op te lossen en voer deze maatregelen keihard in. De probleem veroorzakende industrie heeft zich maar aan te passen.

  De losse onderdelen zijn het probleem niet!

  Daarnaast wordt er in dit plan gefocust op suiker, verzadigd vet en zout als losse onderdelen. De losse onderdelen zijn het probleem niet, maar de combinatie die zorgt voor onweerstaanbare producten. Van suikerklonten eet je nooit teveel, een pak boter eet je niet zomaar op, en een pak zout giet je ook niet achterover, maar de combinatie van de drie is het probleem. Door naar de losse stoffen te kijken zal het volgende gebeuren:

  • Suiker wordt vervangen door zoetstoffen
  • Verzadigd vet wordt vervangen door onverzadigd vet
  • Zout wordt verminderd terwijl er meer smaakversterkers gebruikt worden (E621)

  Het probleem wordt hier niet mee opgelost. De voeding blijft zwaar bewerkt, kunstmatig en lokt nog steeds overeten uit. Het enige dat hiermee bereikt wordt is het zogenaamd gezond wassen van het imago van de levensmiddelenindustrie.

  Wat moeten we dan wel doen?

  We moeten naar voeding waar minder mee gerotzooid is en volgestopt met onnodige toevoegingen. Dit is vaak bedoeld om er voor te zorgen dat de pak of de zak in 1 keer leeg gaat en dat je er naar gaat grijpen bij emotioneel zwakke momenten omdat er allerlei pretstoffen vrijkomen in je hoofd na het eten ervan. We moeten terug naar natuurlijkere voeding en smaaksensaties. Dit zorgt ervoor dat voeding nog steeds lekker is, maar beter verzadigt waardoor we ons beter kunnen beheersen.

  Voedingsgedrag gaat bij een groot deel van de bevolking niet om discipline, maar mentale afhankelijkheid van bewerkte voeding met een ingebouwd “verrukkingspunt”. Van onbewerkte voeding eet je nooit teveel. Het is dan ook hoog tijd om dit af te dwingen bij de industrie. Dit kan op twee manieren:

  1. De overheid moet de industrie keihard betuttelen om ervoor te zorgen dat producten minder bewerkt en opgeleukt worden en beter gaan verzadigen. Daarnaast moet men ook minder verleid worden. Dit betekent dat je niet op ieder moment van de dag bestookt wordt met marketing van deze miljardenindustrie en dat juist onbewerkte voeding meer gepromoot wordt.
  2. De consument moet de industrie en supermarkt door veranderd koopgedrag stimuleren het productaanbod aan te passen. Het is heel simpel: Als je wil dat dit anders wordt, koop dan deze platbewerkte rommel niet. Het is prachtig dat er een gezondheidsbewuste stroming is ontstaan en dat ik daar onderdeel van mag zijn. Dat deze aanpak werkt is deze week duidelijker dan ooit geworden. Lees dit bericht maar.

  Ik ben zeer trots op de gezondheidsbewuste stroming die zich als een olievlek aan het uitbreiden is. Bedankt aan iedereen die hier aan meewerkt door jezelf en je medemens bewust te maken en het vaker kopen van gezonde onbewerkte voeding!

  Ir. Ralph Moorman

  Facebook
  LinkedIn
  Pinterest
  WhatsApp

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Voor bedrijven:
  » Workshop voeding/ hormonen
  » Ontwikkelen levensmiddelen
  » Voedingsadvies bedrijven

  Over hormonen:
  » Opleiding
  » Boeken
  » Begeleiding
  » Gratis hormoontest
  » Blogs

  Ultra gezonde voeding:
  » Ralph & Jane bakmixen
  » YAM desem brood

  Online cursussen:
  » Boodschappencoach
  » Kickstart hormoonfactor

  Blogs:
  Aspartaam, veilig of vergif?
  BN’ers over voeding
  Bio eten en verantwoord koken
  Boodschap aan supermarkten
  Carnivoor dieet
  Consumentenbond en gluten
  Corruptie in de wetenschap
  Crashdieet
  Waarheid supermarktvoeding
  Detox
  E-nummers gevaarlijk?
  Experiment met de mens
  Fermenteren
  Gezond eten onderweg
  Tips voor de feestdagen
  Houdbaarheidsdatum?
  Ralph’s visie
  JOGG, goed idee?
  JUMBO Cuijk gezond!
  Killerbody en fitgirl
  Kleidieet Rens Kroes
  Kokosvet discussie
  Koolhydraatarm dieet
  Kruisband gescheurd
  Logisch nadenken
  Macht supermarkten
  Models Health Pledge
  Oorzaken obesitas epidemie
  Our Universe review docu
  Ellen magazine onvolledig
  Oxidatie
  Plantenveredeling
  Prof. Van Boekel op TV
  Resistent zetmeel
  Soja discussie
  Suikergehalte omlaag
  Suikers of calorieën
  Supermarktsafari
  Testofactor
  Over vleeswaren
  Advies voor vegetariërs
  Viruswappies
  Voedingscentrum toch…
  Wereldverbeteraars  :-)
  Wetenschap en waarheid
  What the health docu
  Yin-Yang in het leven

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches