Gezonde tips voor de feestdagen

6 gezonde tips voor de feestdagen!

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Wat zijn nou praktische, makkelijk toepasbare én gezonde tips voor de feestdagen?

  Altijd lastig…

  Het is moeilijk om niet te vervallen in valkuilen zoals suikerrijke snacks en een vette hap tijdens het samenzijn met je vrienden en familie die misschien niet zo nauw kijken als het om gezond eten gaat. En natuurlijk is het prima om af en toe te genieten en eens even nergens op te letten, maar tijdens de decembermaand is het erg vaak feest.

  Als je in deze periode jezelf helemaal te buiten gaat zou het kunnen gebeuren dat je van januari tot de zomer hard moet werken om de opgebouwde kilo’s van de decembermaand er af te werken. Dat is natuurlijk nergens voor nodig.

  Je wilt je geen buitenstaander voelen. Je wilt niet je eigen maaltijd en snacks meenemen. Je wilt gewoon genieten en ontspannen! Maar je wilt ook niet dat je je na de feestdagen opgeblazen en moe voelt, dat je broek wat strakker zit en je huid onrustig is geworden. Toch?

  De verleidingen zijn overal. Misschien vind je het heel moeilijk en niet leuk om in deze tijd van het jaar jezelf constant dingen te ontnemen en overal ‘nee’ tegen te zeggen. Ook nu gaat het om balans, lekker eten en genieten terwijl je je gezondheid niet uit het oog verliest. Want je wilt natuurlijk het liefst je goede energie houden, op een gezond gewicht blijven en je lekker voelen in je eigen lijf.

  Met een beetje bedachtzaamheid en met deze simpele stappen zijn je feestdagen beter in balans, waardoor je misschien niet die extra pondjes op je heupen krijgt en die pukkel op je kin.

  korting op mijn boeken

  Mijn 6 gezonde tips voor de feestdagen:

  1) Vooruit plannen

  Op de meeste feestjes staan snacks als stokbrood, kaas, salades en veel zoetigheid. Zorg er dus voor dat je voordat je van huis gaat alvast wat eet. Hoe minder ‘trek’ je hebt hoe minder je van het ‘foute’ eet en hoe minder je geneigd bent meer van het ‘foute’ te eten omdat je ‘nu toch al bezig bent’.

  Een paar van mijn favoriete snacks/maaltijden voordat ik de deur uitga zijn:

  • Een gezonde eiwitbron, zoals kipfilet met avocado en zeezout
  • Een handje noten en een stuk fruit
  • Een smoothie
  • Een kopje zelfgemaakte soep
  • Een kastanjecracker met roomboter en tahin, of met avocado en tomaatjes of met een zelfgemaakte hummus.
  • Een gebalanceerde salade met een gezonde eiwitbron, goede vetten en groenten.

  2) Houd het simpel

  Zorg ervoor dat de maaltijden die je eet makkelijk verteerbaar zijn. En als je bij vrienden of familie eet, laat dan eens de toastjes, het brood en de sauzen staan en eet meer groenten gedoopt in bijvoorbeeld humus en snacks als olijven en zalm. Om een verzadigd gevoel te krijgen zorg je ervoor dat je goede eiwitten, verse groenten en gezonde vetten combineert.

  Als je je maaltijden zo simpel, vers en natuurlijk mogelijk houdt dan zijn je spijsvertering en je middel je dankbaar!

  3) Gezond uit eten

  Als je uit eten gaat dan gelden dezelfde ‘regels’ als wanneer je thuis eet; combineer altijd een goede koolhydraat met een gezond eiwit en een gezonde vetbron. Het is makkelijker om je gezonde gewicht en je leuke humeur te behouden als jouw bloedsuiker in balans is. En dat is mogelijk als je de juiste voedselcombinaties eet. Voorbeelden:

  • Kies een voorafje zoals een salade, olijven, vis/schaaldieren.
  • Kies de gegrilde, gebakken of gestoomde zalm, kip, vis, zeevruchten of vlees. Vraag naar extra groenten en/of zilvervliesrijst in plaats van brood en frietjes.
  • Vraag naar een combinatie van een beetje koolhydraten (zilvervliesrijst, zoete aardappel, peulvruchten), groenten en eiwitten (vlles, vis, ei). Vraag of je groenten gestoomd, geroosterd of gebakken in knoflook en olijfolie kunnen worden.
  • Vraag naar soepen en salades zonder zuivel, bindmiddelen (tarwe) en croutons.
  • Als je een niet te onderdrukken neiging hebt om een toetje te bestellen, bestel die dan lekker. Je hoeft jezelf tijdens de feestdagen echt niet alles te gaan onthouden. De beste keuze is uiteraard een bakje vers fruit.

  4) Verstandig met alcohol

  Onthoud dat alcohol je remmingen verlaagt en er dus voor kan zorgen dat je meer eet of dat je eten kiest dat jouw lichaam niet dient. Alle alcohol is schadelijk, en jouw lever moet overuren draaien om het om te zetten. Als jouw lever te druk is om alcohol om te zetten, is het niet in staat om “dikmakende” hormonen zoals oestrogeen af te breken! Ai. Wil je toch graag een glaasje alcohol drinken, kies dan voor rode wijn of een glaasje wodka aangelengd met Spa rood. En wissel dit af met water.

  5) Ontspan!

  We zijn vaak gestrest tijdens feestdagen. Als we eten terwijl we stress ervaren zal onze vertering niet goed haar werk kunnen doen. Haal dus regelmatig diep adem vanuit je buik en wees je bewust van wat je eet. Je bent dan ook beter in staat om de zoetigheid af te slaan.

  6) Neem zelf iets lekkers mee

  Sla 2 vliegen in 1 klap door een zelfgemaakte gezonde snack mee te nemen. Je hebt een presentje voor de gastvrouw, en tegelijkertijd ben je verzekerd van een gezonde snack.

  Succes met deze gezonde tips voor de feestdagen!
  Ir. Ralph Moorman

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders