kleidieet van rens kroes

Kleidieet van Rens Kroes | Storm in een glas kleiwater?

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Professor Venema waarschuwt voor het kleidieet van Rens Kroes… Ik waarschuw voor het ongenuanceerde stuk van AD.nl en de schandpaalpraktijken op social media!

  Gisteren (7-3-2016) verscheen er een bericht op AD.nl met als titel: ‘Pas op met het kleidieet van Rens Kroes!’ 

  Rens aan de schandpaal

  Aangezien Rens behoorlijk in de picture staat, werd dit vandaag natuurlijk breed uitgemeten en de social media stond er vol mee. Een uitgelezen mogelijkheid om Rens aan de schandpaal te zetten voor de volgende mensen:

  • De ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek’ genoeg types. Zij zagen een professor iets afkraken dat ‘niet normaal’ zou zijn, en dat is dus goed nieuws voor deze personen. Zij hoeven niet te veranderen en kunnen ‘normaal’ blijven doen wat ze altijd al deden. Heerlijk, want veranderen is maar stress.
  • De minder succesvolle mensen in de gezondheidsbranche die zelf heel graag in haar schoenen zouden willen staan.
  • Mediakanalen die lekker kunnen polariseren en meer hits of kijkers krijgen: ‘Ruzie? Ow ja, kom we gaan kijken!’ Helaas voor hun gaf Rens geen commentaar.

  Schone klei wordt al zeer lang gebruikt

  Water met “schone klei” wordt al zeer lang gebruikt en is een bekende tool in de natuurgeneeskunde. Eigenlijk heeft dit nooit echt aandacht gehad, maar nu Rens Kroes er een stukje over op haar site had staan was dit een uitgelezen moment voor professor Venema, gespecialiseerd in voeding en het darmkanaal om de media te halen. Ik ben overigens heel benieuwd wat de specialisatie van deze professor inhoudt, want echte voedingskennis in een medisch specialisme ben ik zelden tegengekomen, maar goed.

  Professor Venema schiet met losse flodders

  Over deze klei-methode die het ontgiften zou bevorderen zijn de meningen verdeeld. Het zou mooi zijn een inhoudelijke discussie te zien tussen experts die voor zijn of tegen zijn. Rens Kroes is overigens geen expert en dat pretendeert ze ook niet. Ze is creatief, ervaringsdeskundig en wil de volgers inspireren. In dit stuk op AD.nl vind echter geen inhoudelijke discussie plaats. Wat er wel gebeurt is dat deze professor met een paar losse flodders schiet, de leek neemt dat meteen voor waar aan, en Rens Kroes gaat aan de schandpaal (i.p.v. de natuurgeneeskundigen die hier al vele jaren mee werken). Ik licht op mijn beurt even een aantal uitspraken uit in dit stuk van professor Venema, waar ik niemand over hoor:

  1) ‘Zie het maagdarmkanaal als een holle pijp van mond tot kont.’

  Wow, hier gaan mijn nekharen van overeind staan. Het maagdarmkanaal is de basis van een gebalanceerd immuunsysteem en opname van voedingsstoffen, de darmen zijn onze “tweede hersenen” en onze bevriende darmflora houdt ons in evenwicht in een snel veranderende omgeving. Hoe kun je dit fantastische systeem zo bot en respectloos omschrijven.

  2) ‘Daar komt weinig straling bij, het is vrij donker daarbinnen.’

  Bedoelt hij straling in de vorm van licht? Ik heb nog nooit iets gelezen van een klei-deskundige over het wegvangen van licht.

  3) ‘Bij het nuttigen van zo’n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien.’

  Denkt de professor dat er de hele dag door alleen maar klei gegeten wordt? Bij de gemiddelde Powerfoodie spuiten de vitamines uit de oren. Er zijn veel grotere risicogroepen die nooit klei zullen aanraken. Ook in voeding zitten stoffen die mineralen binnen zoals bijvoorbeeld fytinezuur dat in verschillende voedingsbronnen te vinden is, zoals granen, peulvruchten, zaden en noten. Fytinezuur wordt trouwens ook gebruikt als supplement om ontgifting te ondersteunen. Het is allemaal een beetje overtrokken, en het zou allemaal mooi in perspectief gezet moeten worden in een genuanceerd artikel waar ook “klei- experts” hun onderbouwing kunnen laten zien.

  Laat de eerlijke discussie beginnen!

  Ir. Ralph Moorman

  Ik werk zelf niet met klei-kuren en ben niet ervaren en ingelezen genoeg om er zelf een onderbouwde mening over te hebben. Dat heb ik wel over de oneerlijke manier waarop de media dit heeft opgepakt, zoals je hierboven hebt gelezen.

  Facebook
  LinkedIn
  Pinterest
  WhatsApp

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Voor bedrijven:
  » Workshop voeding/ hormonen
  » Ontwikkelen levensmiddelen
  » Voedingsadvies bedrijven

  Over hormonen:
  » Opleiding
  » Boeken
  » Begeleiding
  » Gratis hormoontest
  » Blogs

  Ultra gezonde voeding:
  » Ralph & Jane bakmixen
  » YAM desem brood

  Online cursussen:
  » Boodschappencoach
  » Kickstart hormoonfactor

  Blogs:
  Aspartaam, veilig of vergif?
  BN’ers over voeding
  Bio eten en verantwoord koken
  Boodschap aan supermarkten
  Carnivoor dieet
  Consumentenbond en gluten
  Corruptie in de wetenschap
  Crashdieet
  Waarheid supermarktvoeding
  Detox
  E-nummers gevaarlijk?
  Experiment met de mens
  Fermenteren
  Gezond eten onderweg
  Tips voor de feestdagen
  Houdbaarheidsdatum?
  Ralph’s visie
  JOGG, goed idee?
  JUMBO Cuijk gezond!
  Killerbody en fitgirl
  Kleidieet Rens Kroes
  Kokosvet discussie
  Koolhydraatarm dieet
  Kruisband gescheurd
  Logisch nadenken
  Macht supermarkten
  Models Health Pledge
  Oorzaken obesitas epidemie
  Our Universe review docu
  Ellen magazine onvolledig
  Oxidatie
  Plantenveredeling
  Prof. Van Boekel op TV
  Resistent zetmeel
  Soja discussie
  Suikergehalte omlaag
  Suikers of calorieën
  Supermarktsafari
  Testofactor
  Over vleeswaren
  Advies voor vegetariërs
  Viruswappies
  Voedingscentrum toch…
  Wereldverbeteraars  :-)
  Wetenschap en waarheid
  What the health docu
  Yin-Yang in het leven

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches