Vleeswaren

Handige weetjes over vleeswaren

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Vraag je je wel eens af waarom het vleeswaren in de winkel er vaak zo mooi rood uitziet? Zonder onsmakelijk bruine verkleuringen?

  Het toevoegen van nitriet

  Dat komt omdat er meestal nitriet (E250) aan is toegevoegd, een stof die het vlees rood kleurt, veiliger maakt en langer houdbaar. En die in het lichaam in het kankerverwekkende nitrosamine kan worden omgezet.

  Het toevoegen van waterbindende stoffen

  Dit gaat echter om bewerkte vleeswaren, dus in een puur stukje biefstuk zit dit vaak niet (check de verpakking). Om vlees ‘sappiger’ te maken wordt het met water geïnjecteerd en worden er waterbindende stoffen (E450, E451) aan toegevoegd. Kijk goed op de verpakking: waterbindende stoffen moeten in de ingrediëntendeclaratie worden vermeld. Hetzelfde geldt voor het toegevoegde water wanneer dit meer dan 5 procent van het gewicht uitmaakt.

  5 voordelen van biologisch vlees

  Biologisch vlees moet aan strengere eisen voldoen dan niet-biologisch. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Geen toegevoegd water.
  2. Minder gebruik van nitriet.
  3. Minder kans op resten van antibiotica.
  4. Minder kans op antibioticaresistente bacteriën.
  5. Dieren in de bio-industrie krijgen eenzijdig (graan) voer, op de biologische boerderij krijgen de dieren vaak een gevarieerdere voeding. Dit kan leiden tot een gezondere vetzuursamenstelling van het vlees.

  Er kleven echter ook nadelen aan biologisch vlees: meer kans op parasieten en omdat de dieren meer buiten grazen, bevat hun vlees meer dioxine.

  Veroorzaken vleeswaren darmkanker?

  Daarnaast staat vlees staat ook regelmatig in een negatief daglicht vanwege de associatie met bijvoorbeeld darmkanker. Besef wel dat de onderzoeken waarbij dit naar voren kwam gedaan zijn met bewerkte vleeswaren. Wellicht dat toevoegingen zoals nitriet of bewerkingen zoals het sterk verhitten (waarbij verbrande randjes ontstaan of rookstoffen van een barbecue in het vlees terecht komen) een sterke bijdrage leveren en dat het bij onbewerkt vlees een ander verhaal is.

  Gezonde stoffen in vleeswaren?

  Vlees is een belangrijke bron van eiwitten met een hoge biologische waarde en bevat nog veel meer gezonde stoffen, zoals goed opneembaar heemijzer, B-vitamines, omega 3-vetzuren, creatine, carnitine, carnosine en taurine.

  Vegetariërs let op!

  Wie streng vegetarisch of zelfs veganistisch eet, moet hier rekening mee houden en is deels op voedingssupplementen aangewezen om schadelijke tekorten te voorkomen. Vlees kan bovendien nuttig zijn voor een goede hormonale balans, omdat de eiwitten en vetten belangrijke bouwstenen voor je hormonen zijn.

  Zijn vleeswaren slecht voor je?

  Vlees kan met mate een prima onderdeel zijn van ons voedingspatroon, maar koop het vooral onbewerkt en gebruik een milde verhitting. Daarnaast is veel variatie in het voedingspatroon altijd het verstandigst dus wissel af met vis, gevogelte, ei en vegetarisch. (1) (2) (3)

  Ralph Moorman

  Deel op facebook
  Facebook
  Deel op linkedin
  LinkedIn
  Deel op pinterest
  Pinterest
  Deel op whatsapp
  WhatsApp

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches