Review over de Netflix documentaire; you are what you eat
Review Netflix documentaire you are what you eat

Review Netflix documentaire ‘you are what you eat’

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Naar aanleiding van de vragen die ik kreeg over mijn mening, heb ik een review geschreven over de nieuwe Netflix documentaire ‘You are What You Eat’.

    Weer een poging

    De documentaire ‘You Are What You Eat’ kan ik plaatsen in het rijtje van ‘The Game Changers’ en ‘What the Health’. Weer wordt er hier een poging gedaan door een overtuigd veganistische voedingswetenschapper Christopher Gardener (die ook funding krijg van vleesvervangermerk Beyond Meat) om de kijker te overtuigen dat veganistisch eten niet alleen diervriendelijker is, maar ook gezonder voor je.

    Het experiment

    De documentaire volgt dit experiment van Stanford University waarin 22 eeneiige tweelingen acht weken lang gevolgd worden die een verschillend dieet volgen, veganistisch of omnivoor (met dierlijke componenten). De eerste vier weken wordt het voedsel bezorgd en de tweede vier weken moeten ze zelf shoppen, koken en de hoeveelheid bepalen.

    korting op mijn boeken

    Politieke trend

    Naast het volgen van de deelnemers wordt in de documentaire vooral ook nog getoond welke gruwelijkheden er plaats vinden in de vleesindustrie en hoe schadelijk het wel niet is voor omgeving en klimaat.

    Net als in de andere Netflix-documentaires van deze strekking zijn blijkbaar argumenten met betrekking tot diervriendelijkheid, milieu, klimaat en leefomgeving niet genoeg voor de activistische makers, maar moet ook nog eens het gezondheidsthema ‘misbruikt’ worden om hun punt te maken. Ik vind dit zelf een slechte gang van zaken. De gezondheidsdiscussie moet los gevoerd worden van de duurzaamheidsdiscussie. Deze gang van zaken daar maak ik me echt zorgen over. Ons Voedingscentrum communiceert bijvoorbeeld inmiddels ook niet meer zuiver door deze politieke trend.

    Bloedtest uitslagen

    Om het gezondheidspunt te kunnen maken volgen na acht weken bloedtest uitslagen waaruit uiteraard duidelijk moet worden dat het veganistische eetpatroon veel beter scoort. Deze beeldvorming is ook deels gelukt en veel kijkers zijn er dan ook van overtuigd geraakt.

    LDL-cholesterol

    Allereerst was bij de vegan groep de LDL-cholesterol lager dan bij de omnivorengroep. Hiermee wordt natuurlijk gepresenteerd dat dit dan ook beter zou zijn voor het hart, terwijl alleen LDL-cholesterol natuurlijk lang niet genoeg zegt om dit punt te kunnen maken. Er zijn namelijk nog veel meer voorspellende bloedwaarden ofwel markers die iets zouden kunnen zeggen over de mogelijke kans op hart- en vaatproblemen. Eentje daarvan is bijvoorbeeld de triglyceridenwaarde, die in dit experiment hoger is bij de vegangroep, maar daar wordt uiteraard geen aandacht aan besteed.

    HDL-cholesterol

    HDL-cholesterol ging bij de vegan groep ook naar beneden. En toch werd deze claim gemaakt: “In this randomized clinical trial of the cardiometabolic effects of omnivorous vs vegan diets in identical twins, the healthy vegan diet led to improved cardiometabolic outcomes compared with a healthy omnivorous diet. Clinicians can consider this dietary approach as a healthy alternative for their patients.” Van deze verkeerde conclusie gaan mijn snorharen overeind staan. Ook het feit dat ze dit durven te claimen met een kleine groep deelnemers en een onderzoek van slechts acht weken draagt niet bij aan de betrouwbaarheid.

    Een ander ‘voordeel’ dat in de bloedwaarden te zien was is dat bij het veganische dieet de suiker en insulinespiegels omlaag waren gegaan en dat is op zich positief. Toont dit ook aan dat dit voordeel te wijten is aan het feit dat de voeding veganistisch is? Nee, absoluut niet! De grootste blunder in dit experiment is het feit dat de proefpersonen met het veganistische voedingspatroon gemiddeld 200kcal minder aten en meer waren afgevallen. Deze verklaring is veel waarschijnlijker voor het verschil tussen de groepen in de meeste bloedwaarden.

    Conclusie ‘you are what you eat’

    Ik kan er eigenlijk met mijn kop niet bij. Een experiment met 22 eeneiige tweelingen is al erg ingewikkeld en duur om op te zetten en dan vergeet je het belangrijkste. Uiteraard moet je de caloriebalans strak monitoren, zodat niet de ene groep meer afvalt dan de ander. Dit is nu niet gedaan, dus wat mij betreft kunnen de resultaten de prullenbak in.

    De enige conclusie waar ik wel wat mee kan uit het onderzoek is dat B-12 daalt bij een veganistisch dieet wanneer je dit niet suppleert. Maar dat wisten we uiteraard al lang…

    32 reacties op “Review Netflix documentaire ‘you are what you eat’”

    1. Dag Ralph,

      van Montignac heb ik onthouden dat men afvalt wanneer je groente en koolhydraten eet.
      Of groente en vlees.
      Dat de vegan groep meer afvalt dan de groep omnivoren zou op deze manier verklaard kunnen worden.
      Wij eten sinds 1 maand vegetarisch en vallen beiden langzaam maar zeker af zonder er echt moeite voor te hoeven doen.
      Ik ben zelf trouwens fan en klant van dr. Hertoghe in Brussel, die overigens wel promoot om vlees te eten.
      groeten,
      Marij

      1. Hey Marij, bedankt voor je reactie. Het afvallen van de vegan groep is al uit de calorie-inname te verklaren gelukkig. De Montignac truuk is inmiddels ontkracht als afval-effect, maar wordt wel toegepast bij mensen die een lage maagzuuraanmaak hebben om beter eiwit te kunnen verteren. Wat leuk dat je klant van Hertoghe bent. Wil je hem de groeten doen? 😀

        1. Dag Ralph, ja ik zal zeker de groeten van jou doen aan Thierry als ik weer eens in de praktijk ben!
          Betreffende het maagzuur: mijn partner heeft last van te veel maagzuur. Is bij jou een remedie bekend?
          alvast bedankt ,
          Marij

          1. Vaak gaat het dan om tekort aan maagzuur, gevolgd door reflux tussen maaltijden, maar het kan ook een middenrifbreuk zijn. Dit vereist even een zoektocht..

    2. W. van Staverden - Eelink

      Dank je wel, Ralph, fijn dat je hieraan aandacht geeft. Er wordt vaak zo negatief geoordeeld over boeren, maar de regering had al wel 20 jaar geleden de boeren kunnen stimuleren om biologisch te gaan boeren met een gemengd bedrijf, dus half grasland en half akkerbouw. Nu is het zo dat een boer die biologisch wil boeren, de eerste twee jaar zijn producten niet als biologisch mag verkopen wat ook wel terecht is. De regering maakt kapitalen vrij om boeren uit te kopen. Ze zouden dat geld kunnen gebruiken om biologisch boeren te stimuleren door flinke subsidies de eerste paar jaar. En een biologische boer met veel minder vee stoot veel minder uit en heeft ook veel meer liefde voor zijn dieren. En de producten zijn gezonder en lekkerder, dan hebben we geen belang bij die veganistische spullen.

      1. Annemarie Welling

        Goeiedag W.
        Ik koop uitsluitend biologische groenten, duur, maar ik heb geen kinderen meer thuis dus kan ik het me veroorloven. De reden voor supermarkten om het duur te maken: het bederft eerder dus maken we het duurder dan het andere, wat we met “gewasbeschermers” hebben laten kweken. Is dit niet heel onlogisch ? Als iets snel bederft, wil je er dan niet juist snel vanaf en kun je het dús beter goedkoper maken ? Ook banken willen nog steeds niet de biologische boeren steunen. Zo triest 😞 er zijn helaas grotere machten bezig dan de goedwillende groep mensen.
        Ik hoef dat op Netflix niet meer te zien. Ook Ralph bedankt voor je inzet weer.

    3. Bedankt voor je kundige analyse.
      Het weglaten van belangrijke gegevens komt helaas vaak voor.
      Diegene die het onderzoek uitvoert heeft in veel gevallen belang bij een bepaalde uitslag in dit geval dat veganistisch eten gezonder zou zijn.
      Het ligt veel genuanceerder zoals dat bijna altijd het geval is.
      Ik ben het eens met het feit dat we minder vlees en vis zouden moeten eten maar dan wel vlees van grasgevoerde vee zonder antibiotica en wilde vis in plaats van gekweekte vis. Hopelijk gaan mensen dan ook meer onbewerkte voedingsmiddelen eten zoals meer verschillende groentes en verse kruiden. Het gaat uiteindelijk om bewust wording.

    4. Ik snap je punten. Toch heeft het mij wel geïnspireerd om vlees en zalm te minderen. Alhoewel ik niet heel vrolijk word van vleesvervangers en plantaardige yoghurt.
      Ik zou graag Hormoonfactor proof vegetarisch tips horen. Ter ondersteuning.

      1. Als je flexitarisch leeft, kan dat prima hormoonfactor proof zonder aanvullende tips en actiepunten hoor. Vegetarisch is ook relatief veilig door de variatie dierlijk en plantaardig die er nog is. Veganistisch wordt een stuk complexer op de lange termijn en vereist met regelmaat goed monitoren op mogelijke tekorten van bijvoorbeeld vitamine B12, ijzer en andere mineralen (plus suppletie va sowieso B12).

    5. Wat meer weg van de “leven” onterende vlees industrie is prima maar vervang dat niet door opnieuw een “leven” onterende “veggie” industrie. Kleinschalig respectvol en liefdevol telen is ook voor plantaardige voedingsstoffen van wezenlijk belang. Carlos Casteneda vroeg al vergeving aan, en gaf dank aan, alles wat hij nuttigde. Klein schalig-, liefde- en respectvol- en in samenhang telen zijn denk ik de uitgangspunten vanwaar we weer moeten telen en kwalitatief gezonde producten t.b.v. het volgende leven in de levenscyclus van dier en mens kunnen creëren.

    6. Moet eerlijk zeggen dat de documentaire bij mij ‘ een gevoelige snaar raakte’ maar Ralph: heel erg bedankt voor je wetenschappelijke onderbouwing dat het geen deugdelijk wetenschappelijk onderzoek is geweest.
      En terecht om te stellen dat duurzaamheid niet hetzelfde is als gezondheid.
      Nogmaals veel dank voor je verhelderende inzichten!!

      1. Hoi Ralph! Top dat je je review deelt. Toch merk ik ook bij jou op dat je “gekleurd” kijkt. Dit is te merken aan gebruik van worden als “blijkbaar” , “uiteraard” en de aanhalingstekens en door t vermelden van je mening. Niks mis met je mening en die durven geven maar uiteindelijk komt de review dan ook wat gekleurd op mij over. Door t ontbreken van bronverwijzing weet ik nu niet goed of ik iets lees van iemand die overtuigd is van eigen gelijk of iemand die een een goede uitzet van feiten presenteert.
        Ik weet niet welke vsn de 2 je bedoeling was maar wilde dit toch even delen 🙂
        Verder bedankt hiervoor, kritische houding is altijd goed!

        1. Ik ben zeker gekleurd, omdat de basis vergelijkingsvraag van de documentaire al verkeerd is. De hoofdonderzoeker is reductionistisch en wil het gezondheidsvraagstuk plat slaan tot plantaardig versus dierlijk. Dit is per definitie al onwetenschappelijk en totaal vooringenomen. Als je bijvoorbeeld een mediterraan dieet wil vergelijken met een westers dieet dan kijk je ook veel verder dan alleen voeding. Gezondheid gaat over ontzettend veel variabelen in maatwerk. De documentaire The Blue Zones is wat dat betreft veel sterker vind ik. Ik vind reductionisme wetenschap-ondermijnend en wat dat betreft ben ik bevooroordeeld en zeker wanneer de man zijn eigen geloof op deze onwetenschappelijke manier wil aantonen (en nog funding heeft ook van een producent van vleesvervangers.) Waar wil je brononderzoeken van? Ik probeer toch niet zelf iets aan te tonen? Ik bekritiseer alleen dit experiment en de claims die gemaakt worden.

    7. Amen!🙏🏻

      Helaas krijgen dit soort documentaires en slecht uitgevoerde onderzoeken toch veel voet aan de grond bij een grote groep volgzame mensen niet meer helder blijven nadenken voor zichzelf.

    8. dankjewel Ralph,
      Ik weet wat ik van je heb geleerd in de opleiding, maar na het zien van zo’n documentaire ging ik toch licht twijfelen…

    9. Anneleid Linthorst

      Hi Ralph, wat mij van de docu is bijgebleven is dat de grammage visceraal vet van de vegan groep sterk was gedaald. Ook daar deden zij een uitspraak over; dierlijke vetten zouden zorgen voor meer visceraal vet. Wat is jouw visie hierop?

      1. Dat kun je nooit claimen als de ene groep meer advalt dan de ander en je dus de caloriebalans niet gelijk hebt getrokken…

    10. Top, tnx voor het correct onderuithalen van de veganisme stroom. Hoop oprecht dat het weer meer mensen de ogen laat openen en gaan beseffen dat de soep nooit zo heet is als wordt opgediend.

    11. Top, tnx voor het correct onderuithalen van de veganisme stroom. Hoop oprecht dat het weer meer mensen de ogen laat openen en gaan beseffen dat de soep nooit zo heet is als wordt opgediend.

    12. Dank Ralph voor je kundige en kritische reactie!
      Wat zou ik je graag een keer ontmoeten maar jij hebt daar natuurlijk geen tijd voor. Het is in ieder geval fijn om je te volgen en van je te leren.

      1. Jawel hoor Trees…😃 Je kunt Ralph gewoon ontmoeten door de Opl.Hormoonfactor te volgen. 😂👍 En er zijn ook nog vele cursussen!
        Genoeg om te leren. 🤩 Gezonde Hartegroet, Antoinette H. ✨

      2. Alexandra van Lochem

        Hallo Ralph, ik vind het een slechte zaak dat jij als ‘bn-er’, inclusief volgers etc, in mijn ogen de veganistische leefstijl onderuit haalt. Eindelijk, na zovele jaren wordt de vleesindustrie aan de kaak gesteld. De Misstanden. Het Immense Leed.
        Je kunt duurzaamheid inderdaad loskoppelen van gezondheid. Maar eten en voeding loskoppelen van Beschaving Niet. Jij schuift de Dagelijkse Mishandelingen van levende wezens onder het tapijt en dat vind ik schandelijk van je. Veel mensen zijn zich niet bewust van de levende vergassingen, het open snijden van levende lichamen, het slaan, schoppen, met stroomstokken in anussen. Dit en vele andere Wanpraktijken gebeurt Dagelijks en ook in Nederland. Dat zijn geen uitzonderingen, maar Dagelijkse praktijken!
        Eten heeft hierom te maken met Innerlijke Beschaving. In mijn ogen ontbreekt het aan beschaving bij mensen die vlees vreten en overige dierproducten gebruiken en eten. Omdat ik niet kan begrijpen dat je dit kan eten terwijl je weet wat voor Pijn, Leed en Mishandelingen erachter zitten.
        Mbt gezondheid; de antibiotica, de vele chemicaliën, kleurstoffen etc etc wat aan Elk stuk vlees, ook zogenaamd biologisch vlees wordt toegevoegd is zacht gezegd niet bevorderlijk voor je gezondheid. Behalve b12 krijg je via groenten Alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
        Ipv dat experiment onderuit te halen kun je ook hierachter staan tbv de bewustwording over het vlees en overige dierproducten wat mensen blind uit de schappen pakken. Mbt hormonen; het is bewezen dat overgangsklachten verminderen en soms zelfs verdwijnen wanneer vrouwen veganistisch gaan eten.

        1. Misschien moet je eerst mijn stuk even echt goed lezen. Mijn specialisme is gezondheid en ik laat mensen vrij in hun verdere ethische keuzes en overtuigingen. De duurzaamheid en diervriendelijkheidsdiscussie is iets heel anders, waar ik me niet mee bezighoud. Dat kun je vervelend vinden, maar ik focus me maar op 1 ding (de pure gezondheidsdiscussie) en dat is mijn keuze. Ik wil dat de discussie over gezondheid zuiver blijft en daarom ben ik zeer kritisch op dit slecht opgezette onwetenschappelijke onderzoek en al helemaal de onterechte claims die gemaakt worden.

          1. En je zegt: “Mbt hormonen; het is bewezen dat overgangsklachten verminderen en soms zelfs verdwijnen wanneer vrouwen veganistisch gaan eten.” Welke onderzoeken heb je het hier over en wat is veganistisch? Veganisme kan op een gezonde manier, maar ook ongezond. De term zelf zegt weinig over de productkeuzes en het totale voedingspatroon (en supplementen). Dit geldt overigens ook voor voedingspatronen met dierlijke componenten. De discussie is echt niet plat te slaan tot veganistisch versus omnivoor en behoeft veel nuance..

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders