carnivoor dieet

Het carnivoor dieet | Welke voordelen én nadelen kent deze ‘hype’?

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Deze blog gaat over voor- en nadelen voor de gezondheid van het carnivoor dieet voor zover bekend, en thema’s zoals diervriendelijkheid en duurzaamheid laat ik hier even buiten beschouwing.

    Meerdere wegen naar Rome

    Als je mijn blogs een beetje volgt dan weet je dat ik een voorstander ben van voeding die dicht bij de natuur staat en dat er vervolgens vele wegen naar Rome zijn. Zo zijn er mensen die gezond zijn op voedingspatronen die veel dierlijke bronnen bevatten, maar anderen die juist vooral plantaardig eten kunnen ook in topshape zijn.

    Vaak is er sprake van een combinatie van voeding bestaande uit dierlijke en plantaardige bronnen, maar de laatste jaren krijgt in de media en in boeken vooral plantaardige voeding veel aandacht (zie: What the Health en The Game Changers). Zo was het eigenlijk ook te verwachten dat ook de tegenpool een keer aandacht zou gaan krijgen, namelijk het carnivoor dieet (RTL nieuws, en Editie NL).

    Wat is het carnivoor dieet?

    Het carnivoor dieet bestaat zoals de naam al zegt voornamelijk uit dierlijke producten, zoals eieren, veel vlees, gevogelte en vis. Opvallend is dat daar vrijwel geen koolhydraten en groenten (en fruit) bij gegeten worden. Dit betekent dus dat er gelijkenissen zijn met het ketogene dieet, maar is er als belangrijk verschil dat ook groenten uit den boze zijn.

    Wat zijn de voordelen?

    Het carnivoor dieet heeft een aantal voordelen die het ketogeen dieet ook heeft. Uiteraard is afvallen een bekend effect van beide, maar er is meer.

    Zo kan het door de sterke koolhydraatverlaging insulineresistentie (en diabetes type 2) (1) verminderen en het immuunsysteem ontlasten (2) bij mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde koolhydraatsoorten waar gluten (coeliakie, glutensensitiviteit), fytinezuur (antinutrienten zie `The plant paradox’) of Fodmaps in zitten.

    Bij het carnivoor dieet kunnen mensen die bijvoorbeeld prikkelbare darm krijgen van bepaalde groenten nog extra voordelen ervaren. Zo wordt er door mensen met bepaalde auto-immuunziekten of virusziekten zoals Lyme geëxperimenteerd met het carnivoor dieet om het immuunsysteem zo min mogelijk te belasten. Dit geeft bij sommigen van hun verbeteringen op de korte termijn, zoals meer energie, stabielere bloedsuiker (en dus constanter energieniveau), minder lichamelijke klachten en een vermindering van darmklachten.

    korting op mijn boeken

    Wat zijn de nadelen?

    Bij diëten die behoorlijke eenzijdig zijn (weinig variatie) dan is vooral het effect op de lange termijn interessant. Ontstaan er tekorten? Zijn er schadelijke effecten? Deze informatie is op dit moment vrijwel niet in wetenschappelijk onderzoek te vinden. Dit maakt het dus behoorlijk experimenteel, waardoor er ook veel kritiek gegeven wordt door diëtisten, voedingsdeskundigen en (uiteraard zoals altijd) het Voedingscentrum.

    Kritiekpunten zijn daarbij de eenzijdigheid, tekorten aan vezels, onbekende effecten op de darmflora, tekorten aan vitamines (zoals vitamine C en scheurbuik) en mineralen.

    Ook wordt er vaak op wetenschappelijk onderzoek gewezen waarin hoge vleesinname negatieve effecten laat zien. Dit zijn echter epidemiologische onderzoeken met alleen wat associaties waarbij dit niet betekent dat je dan ook een bewezen oorzaak (causale verband) hebt gevonden. We hebben nu eenmaal geen epidemiologisch onderzoeken waarbij grote groepen mensen en carnivoor dieet hebben gevolgd en dat maakt het lastig om uitspraken te doen.

    Ook is de ene vleessoort de ander natuurlijk niet, wat het nog lastiger maakt. Een bijkomend nadeel bij dit dieet is dat het zeer ver staat van het gemiddelde `Nederlandse’ eetpatroon en veel aanpassingsvermogen vergt. De kans dat iemand dit blijvend volhoudt wordt dan een stuk kleiner.

    Wat is mijn mening?

    Net als bij het ketogeen dieet snap ik dat er situaties zijn waarbij je dit dieet probeert. Zo begrijp ik dat wanneer je hoort dat iemand chronisch ziekte van Lyme verschijnselen heeft en zich veel beter voelt na overstappen naar een carnivoor dieet dat je de proef op de som wil nemen als lotgenoot.

    De vraag is echter waarom dit effect er is. Ik denk zelf dat dit vooral komt door wat je bij het carnivoor dieet NIET EET. Wanneer jouw immuunsysteem verkeerd reageert op bepaalde koolhydraatbronnen en/of groentes vanwege intolerantie, allergie of een andere overgevoeligheid, dan heb je dit er bij carnivoor dieet er allemaal uitgehaald.

    Dit wil echter niet zeggen dat er dan geen koolhydraatbronnen of groente soorten bestaan die je wel goed verteert en verdraagt. Zeker wanneer je positieve resultaten ervaart en het carnivoor dieet wil blijven doen zou ik toch verder gaan zoeken en proberen bepaalde koolhydraatsoorten en groenten weer te introduceren. Vervolgens behoud je alleen de koolhydraten en groenten waar je geen klachten van krijgt. Probeer op deze manier de voeding toch zo gevarieerd mogelijk te maken om risico’s te spreiden.

    Ook denk ik niet dat de positieve ervaringen komen door het in ketose zijn bij lage koolhydraatinname. Als het lukt om meer koolhydraten toe te voegen en toch klachtenvrij te blijven, dan is dat vriendelijker voor de schildklier.

    Een gemiddeld persoon zou ik aanraden een veel milder en gevarieerder eetpatroon te volgen dat wat minder extreem en gezondheidstechnisch experimenteel is van aard.

    Meer informatie, recepten, weekmenu’s en schema’s: https://www.carnivorestyle.com

    Ir. Ralph Moorman

    76 Reacties

    1. Rene 6mnd geleden

      Toch wat nuancering over carnivoor terwijl ik het deed ging alles goed totdat ik in 1 week in een binge raakte waarbij ik vanalles naar biinen stouwde wat niet in het bij het carnivoor dieet hoorde, tja dat is niet goed afgelopen zit nu op 40 mg prednisolon en ze proberen mij Puri nethol aan te smeren. Misschien is toch beter om heel goed te kijken en probeer wat variaty te houden het kan zijn dat het immuum systeem ook af en toe geprikkeld moet worden met allerlei groentes en fruit. Experimenteer en kijk wat je kunt tolereren. Houd je immuum systeem wel wat bezig je weet maar nooit wat je doet op die verjaardag of tijdens die vakantie !!!

    2. José 8mnd geleden

      Ik denk erover met het carnivoordieet te starten. Maar ik heb minder goed werkende nieren. Ik heb echter gehoord dat het het urinezuurgehalte in het bloed wordt verhoogt en nu durf ik niet zo goed, om geen verdere schade aan mijn nieren te veroorzaken.
      Is het carnivoordieet nu niet of wel geschikt voor mij?

      1. Andre 7mnd geleden

        Kijk even op YouTube naar Anthony Chaffee en wat je nieren betreft je functies worden alleen maar beter voor zover er geen schade aangericht is door koolhydraten eten van voorheen.
        Kijk je moet nooit iets doen wat een ander zegt je moet je gevoel gebruiken en zelf oordelen zodat je een ervaringsdeskundige bent en dat had je al veel eerder kunnen en moeten doen dan was je al veel verder geweest maar dat is de weg die jezelf kiesr niets buiten jezelf plaatsen maar zelf reageren op alles om je heen dat bepaalt een succesvolle weg.
        Succes.
        André

        1. Joshua 6mnd geleden

          Hallo allemaal,

          Ik ben nu sinds drie weken begonnen met carnivoor dieet. Ik heb langzaam afgebouwd de week ervoor. Ik ben 30 jaar, twee jonge kids, zwaar beroep, ziekte van bechterew (SI-gewricht), hiervoor slik ik medicijnen (etoricoxib 90mg).

          Wat mij zelf is opgevallen na het kijken van veel videos, ervaringen. Is dat vele mensen bijzonder enthousiast zijn. Nou ik kan in ieder geval met zekerheid zeggen dat het bij mij goed aanslaat.

          Wat ervaar ik:
          – torenhoge energie
          – geen dips
          – 5 kilo kwijt in 3 weken
          – niet meer moe
          – gemoedstoestand is optimaal
          – focus 1000%
          – geen trek in zoetigheden
          – makkelijk vol te houden

          Ik vast er ook elke dag bij (intermittent 16/8 of 20/4)
          Ik durf bijna te zeggen dat de pijn in mijn onderrug minder wordt en ik de reumatoloog in kennis gaan stellen van het dieet en medicijnen wil afbouwen.

          Het enige wat ik nu sinds een paar dagen ervaar is pijn (stekende, krampende) in mijn linkerhand en dan vooral de ring – en wijsvinger. En af toe ook in andere lichaamsdelen. Ik weet niet of er iemand in dit forum bekend is met dit fenomeen? Dan zou ik daar graag ook antwoord op willen.

    3. Regina 8mnd geleden

      Hoi Ralph,
      Tijdens de opleiding Trainer Hormoonfactor vertelde jij dat een tekort aan koolhydraten een probleem kan vormen voor de schildklier. Het is me echter niet duidelijk waarom. Wat is de relatie tussen de schildklier en koolhydraten? Waarom zou de schildklier vertragen door het ontbreken van koolhydraten in de voeding? Ik snap dat crash diëten een slecht idee zijn, maar ik ben benieuwd hoe jij dat ziet in relatie tot een carnivoor dieet waarbij je eet totdat je verzadigd bent en dus niet let op calorieën.

      1. Ralph . 8mnd geleden

        Hoi Regina,
        Bedankt voor je vraag. Er spelen hier meerdere zaken door elkaar. Ketogeen dieet in de vorm van carnivoor dieet geeft dus voor en nadelen. Mensen die een reactie van het immuunsysteem hebben op bepaalde plantaardige componenten of het moeilijk verteren kunnen enorm opknappen wanneer je carnivoor gaan eten (denk aan gluten, nachtschade, fodmaps, antinutrienten etc.). Als we het hebben over vertraging van de schildklier hebben kan dit op schildklierniveau zelf zijn en/of buiten de schildklier zoals een verminderde omzetting van T4 (inactief schildklierhormoon) naar actief schildklierhormoon. Bij ketogene dieetsoorten wordt in onderzoek een verlaagd T3 gemeten als dit langer dan een paar maanden wordt aangehouden. Waarom dit zo is, is mij onbekend. Als je een verlaagd T3 hebt hoeft dit zeker niet te betekenen dat je dan aankomt hoor. Carnivoor dieet zal zeker verzadigender zijn dan veel andere dieetvormen. Verlaagd T3 kan in dat geval wel andere milde symptomen geven zoals diffuus haarverlies en een droge huid.

      2. Mo 8mnd geleden

        Niemand heeft het over het volgende !!
        VLEES heeft 24 u of langer nodig om verteerd te worden in en door de darmen !
        Dus een CARNIVOOR dieet houdt
        in dat de darmen continu VOL zitten met dagelijks 12 u aangevuld vlees. Dit moet toch een continu Overbelasting geven ?
        Goede vraag hoop ik ?

        1. Ben 1mnd geleden

          Dat is complete onzin.
          Stoma onderzoek heeft duidelijk bewezen dat vlees veel beter en sneller verteerd dan planten.
          Maagzuur is even zuur als een hyena. Perfect om snel vlees te verteren.
          Je eet ook veel minder, omdat je lichaam meer dan 90% kan opnemen.
          Stoelgang word dus een pak minder.
          Je darmen kunnen veel meer rusten.
          Dit is ook de reden dat er al vele mensen genezen zijn van crohn’s door een carnivore diet.
          Zoek ff op Youtube naar Kent Carnivore

    4. David 10mnd geleden

      Ben twee weken bezig met het dieet tot zo ver alles goed, nu mijn vraag is , ik eet enkel vlees en orgaan en 1x per week zalm voor mijn omega 3 en 6. Dit Ou ik doen tot mijn immuunproblemen opgelost zijn, hoe begin ik dan langzaam weer ander voedsel in mijn dieet te stoppen, wat is de beste manier? Dat ik zeker weet of mijn lichaam nu wel of niet het product kan verdragen.
      2 e vraag
      Tijdens het dieet is het erg als je eens wat koolhydraten , suikers, alcohol consumeert tijdens een etentje bij vrienden bijvoorbeeld? Kan dit kwaad?

      Gezonde groetjes

      David

      1. Ralph . 10mnd geleden

        Hey David, ik heb hier zelf geen praktijkervaring mee. Misschien dat je een voedingscoach met specialisme carnivoor dieet kunt inschakelen?

        1. David 10mnd geleden

          Ok bedankt voor de tip, maar zal nog wat research doen op het web, lijkt me voordeliger 🙂

      2. Ammerens 7mnd geleden

        Hey David.
        Kun je het fodmap dieet er niet naast leggen? Daar introduceer je ook weer voeding mee en check je wat t doet en welke hoeveelheid je aan kan.

    5. ALA Duvivier 10mnd geleden

      Hoi, ik heb een tijdje geleden 3 maanden het carnivoordieet gedaan, het beviel prima! Maar na een gesprek met mijn huisarts over jicht wat ik had, zei ze dat dat kwam door veel vlees te eten. En voor je cholesterol is het zelfs gevaarlijk, daar helpt geen pilletje tegen die heb ik namelijk. Ik heb 4 jaar geleden een herseninfarct gehad, gelukkig niets aan over gehouden, maar je word wel voorzichtig. Graag een reactie

      1. Ralph . 10mnd geleden

        Wat voor jicht triggers kunnen zijn, zijn urinezuur en laaggradige ontstekingen. Bepaalde vleessoorten bevatten veel purine en dit kan urinezuurproductie verhogen. Het carnivoor dieet kan laaggradige ontstekingen wel verlagen. Met een gebalanceerd voedingspatroon dat niet carnivoor is, kun je ook de ontstekingen verlagen terwijl je minder purine binnenkrijgt.

        Het cholesterol verhaal is veels te kort door de bocht naar mijn mening, omdat het bij hart- en vaatziekten veel complexer ligt en er zijn veel meer markers van invloed dan alleen de cholesterolspiegel.

        Zorg er vooral voor dat je begeleiding krijgt van een deskundige die veel ervaring heeft met het begeleiden van mensen met jicht. Veel succes!

        1. ALA Duvivier 10mnd geleden

          Dank je wel voor je reactie! Inderdaad doe ik regelmatig bloedonderzoek, dus evt afwijkingen komen snel naar voren.

          1. Ben 1mnd geleden

            Ik ben 100% van mijn arthritis verlost.
            Afgelopen dinsdag nog eens een bloedonderzoek gedaan, was 2 jaar geleden, alles perfect, urinezuur laag.

            Dat vlees dus je urinezuur zou verhogen geloof ik niets van, is bij mij enkel maar lager geworden na 3.5 jaar carnivore.

            Suiker…..

      2. Louw 9mnd geleden

        YouTube dr.ken Berry en zijn vrouw hebben heel veel info.
        En youtube.com/@homesteadhow
        In Amerika zijn er ontzettend veel mensen mee gebaat.
        Groeten.

    6. rene 1jr geleden

      Hoi, tja na 15 jaar colitus, IBS en de laatste paar jaar elke nacht wakker worden voor een plasje
      was ik het zat en heb het carnivoor dieet geprobeerd.
      Conclusie na 3 mnd ;geen colitus geen IBS en het nachtplassen is ook minder. Ik heb duidelijk
      een overgevoeligheid voor groentes/oxelaten (Sally K Norton). Vitamines lijkt mij geen probleem aangezien de omzetting veel beter is. 1 lichte cheat-day per week helpt om het vol te houden.
      Ik heb KETO gedaan om af te vallen maar het was duidelijk dat de spinazie, paddestoelen, nootjes en donkere chocolade bepaald niet goed viel. Ik ben er ook achter dat ik geen zoete-aardappel verdraag wie had dit nu gedacht !

    7. Harald 1jr geleden

      Hey Theo, ik heb het 7 maand volgehouden en op zich ging het dieet fantastisch maar ondanks mijn diabeet klachten ervoor, urinezuur die te hoog stond en idem dito cholesterol waren alle bloedwaarden na 4 maand dieet vrijwel gehalveerd tot groot ongeloof van mijn huisarts.
      Toch was het gemis van een lekkere boterham of een portie groente of een lekker pakje frietjes de reden dat ik er toch mee gestopt was…..
      Na enkele maanden alles eten was ik opnieuw op mijn gewicht van voor het dieet ook mijn bloedwaarden waren opnieuw als voorheen dus ik ben 14 dagen geleden opnieuw begonnen, de eerste 6 kilo zijn er alweer af en mijn energie niveau gaat terug de goeie kant op.
      Mijn motivatie om vol te houden is enorm nu ik denk dat ik nu echt ga doorzetten………
      Heel veel succes baadt het niet het schaadt ook niet….

      1. Rachel 1jr geleden

        Gewoon volhouden en wat groene groenten erbij eten en noten

      2. Samar 1jr geleden

        Wat goed man! Gewoon doorgaan op je eigen manier en instinct. Ik ben vijf weken geleden carnivoor gaan eten na twee jaar keto. Het verschil in resultaat is enorm! Ik ben wel aan het modderen met elektrolieten, jodium en bloeddruk en vind alle totaal verschillende adviezen, perspectieven en hoeveelheden over supplementeren een jungle waar ik in verdwaal, net als het verschil in adviezen voor vrouwen en mannen. Ik heb irritante appelflauwtes, maar daar kom ik ook nog wel uit.

        1. Delano 1jr geleden

          Maak het niet te gecompliceerd. Je hebt in principe geen elektroliet supplementen nodig. Als je erg veel of intensief sport kan eventueel je een elektrolieten supplement aanschaffen en een schepje in je water gooien die je tijdens je het sporten drink. Gewoon genoeg zee-zout op je biefstukje heb je in principe genoeg aan. Onze voorouders hadden ook geen supplementen en die waren fysiek heel wat actiever dan de moderne mens. Er is ook totaal geen verschil tussen het dieet voor mannen en vrouwen. Eet alleen wanneer je honger hebt, tot je vol bent of merkt dat het eten minder goed begint te smaken (dat is een teken dat je genoeg voedingstoffen binnen hebt). Het hongergevoel is vele malen minder met het carnivoor dieet. Daarom is het vrij makkelijk het carnivoor dieet te doen met 1 maaltijd per dag of 2 als je daar voorkeur aan geeft. Ik zit nu zelf in mijn 2de jaar en heb me nog nooit beter gevoeld. Ik voel me letterlijk 20 jaar jonger.

    8. Greetje 1jr geleden

      Vraagje. Ben nu 3 weken bezig met carnivoor eten.
      Maar nu is mijn eiwit steeds hoger als mijn vet ,hoe kan ik dit veranderen?
      Want ik lees overal dat vet hoger moet zijn als eiwit.
      Eet veel rundvlees en kalfsvlees, varkensvlees ,biefstuk (soms hert )en leverworst 3x per week zoute haring.
      Maak dit alles klaar in roomboter .
      En in mijn koffie komt kokosvet 3 x per dag theelepel .
      Ik hoop dat U mij kunt helpen. Alvast bedankt.

      1. Ralph . 1jr geleden

        Hoi Greetje, ik ben geen deskundige begeleider op het gebied van het carnivore dieet. Wellicht kun je even googlen naar een gespecialiseerde coach op het gebied van dit dieet. mvg Ralph Moorman

      2. Bram 1jr geleden

        Het gaat over de energie uit eiwit en vet. Eén gram eiwit levert gemiddeld 4 kcal energie. Eén gram vet leverd gemiddeld 9 kcal energie. “Ze” zeggen dat je meer energie moet halen uit vet dan uit het eiwit. Als je bijvoorbeeld 100 gehakt neemt zit daar ongeveer 20 g eiwit en 20 g vet in. Dit betekend dus 4 kcal x 20 g = 80 kcal uit eiwit en 9 kcal x 20 g = 180 kcal uit vet.

        Is wat grof berekend maar je ziet dat je makkelijk meer energie uit vet haalt dan uit eiwit.

        1. Robert 1jr geleden

          @BRAM – DANK!!!! Echt ik begreep werkelijk niet hoe je als je steak, ribkarbonade, schouderkarbonade enz. enz. eet, je aan ~60-70% vet en de rest eiwit kan komen. Dit is de verklaring. Waarom zegt niemand op internet / YouTube dit er duidelijk bij? Ik meen er 1x iets over gehoord te hebben in een YT filmpje, maar was daarna vergeten wie/wat/wanneer zodat ik me dit BLEEF afvragen. Nu is het duidelijk, anders lukt het never nooit, als je puur op % rekent en niet op hoeveelheid energie in kCal per gram vet / eiwit. Dus thanks!

          1. John meese 10mnd geleden

            Om aan die vetten te komen bij mager vlees moet je het gewoon in roomboter bakken , die vetten tellen ook mee. Olie mag je zoieso al niet gebruiken in het carnivoor dieet. Je voegt op het einde een beetje water toe aan uw pan en je hebt een jus.

    9. Hans Alewijn 1jr geleden

      Mij begonnen de groentes steeds minder te smaken .Te snel verzadigd en een opgeblazen gevoel ! In het oude Europa leefden de Neanderthalers en later de Rendierjagers , tijdens de barre ijstijden uitsluitend van groot wild ? Die paar bessen die ze vonden tijdens de korte zomers hebben niet veel voorgesteld ! Ik eet nu vrijwel nog alleen alle vlees – en vissoorten , eieren en schelpdieren . Ik kan u allen aanraden om wat grotere massievere stukken vlees en vis eerst een uur te laten koken .Alles is dan wel gaar maar u hoeft het dan slechts in enkele minuten nog bruin te braden Dus kans op half verbrand vet .Het kookwater kunt u meerdere malen gebruiken . Basis voor een heerlijke voedzame bouillon ! Vr . Gr. Hans Alewijn

      1. Ben 1jr geleden

        Hoi Hans,

        Ik gebruik een sous vide om grote stukken vlees te garen.
        Een steak van 4cm dik is netjes door gaar, juist zoals je het wenst (is seignant op 52 graden voor 2 uurtjes)
        Dan even 2 minuutjes op de hete gril per kant en je steak is beter gebakken dan in menig restaurant.
        Ik leef ondertussen 20 maanden deze “lifestyle” en voel me fantastisch.
        Ik merk dat ik het afgelopen jaar enorm veel spieren ben aangekomen, mijn kuiten en billen zijn allemaal spier, geen vet meer te bespeuren. Armen en borstkast begint ook te veranderen. Heb ondertussen broekmaat 36 (was 52)
        Heb ook afgelopen jaar geen enkele ziektedag gehad op het werk. (in 2019 nog 15 dagen)
        Niet ziek geweest afgelopen jaar, zelfs geen verkoudheid.
        Wel eens een toetje gegeten in september op een huwelijksfeest, Oh wat had ik daar een kater van, 3 dagen brainfog en lage energie. Dus het was een kerstdiner met enkel vlees voor mij.
        Ik heb wel eens krampen in de kuiten gehad Edna, beetje meer zout op mijn vlees en was zo over. (gebruik nu Redmond real salt) Het Himalaya zout is blijkbaar veel fake rommel van op de markt.

        1. Rachel 1jr geleden

          Hi. Smaakt het vlees dan nog? Ba het koken in water? Of bedoel je gaar sudderen?

      2. Greetje 1jr geleden

        O das wel een hele goede tip met eerst koken en dan braden. En het vocht weer opdrinken. Voegt u nog iets toe aan dat bouillon?
        Ik kook het gaar in mijn slowcooker met stuk roomboter erin bak het eigelijk nooit.

      3. Marleen 1jr geleden

        Geen kip?

    10. Marjan 2jr geleden

      Mag je bij Carnivoir wel/niet gebruik maken van: egg-powder, vloeibaar eiwit, collageen(rund) en/of whey isolaat xp powder?

      1. Ralph . 2jr geleden

        Dit lijkt me helemaal geen probleem.

    11. Het carnivoor dieet: alles wat je moet weten 2jr geleden

      […] we enkele van de meest gestelde vragen over het carnivoor dieet hebben beantwoord – wat is het, hoe werkt het, wat kost het – is het tijd om een […]

    12. Tamara 2jr geleden

      Hallo Ben, is het feit dat je geen melk drinkt een persoonlijke keuze en past dit wel in het carnivoor dieet ?
      Groetjes Tamara

    13. Marijke Goudzwaard 2jr geleden

      Wow wat geweldig Ben, een hart onder de riem voor mij. Ik ben nu 14 dagen bezig met Carnivoor, wil zó graag afvallen, heb “alle diëten al geprobeerd”…
      Ik vind het voorlopig nog heel moeilijk, vooral bij stress-momenten natuurlijk, want gewend om af te reageren met eten. Maar door jouw commentaar begrijp ik dat het even geduld nodig heeft. En dat jij nu na een jaar je al zó goed voelt, fantastisch.
      Bedankt voor deze bemoediging!
      Mag ik nog vragen of je last hebt van spierkrampen in voet of been, of is dat ook overgegaan?
      Groet, Edna.

      1. Edna 2jr geleden

        er iets fout gegaan met de naam, (sorry Marijke). Mijn naam is Edna.

      2. Marijke Goudzwaard 2jr geleden

        Inderdaad Edna , mijn naam boven jouw artikel!
        Mijn dochter adviseerde mij de app Chronometer. Moet er nog op studeren. Ik had ook kramp, maar met magnesium is dit over.

      3. Wilma 1jr geleden

        Hallo ik heb een vraag .ik doe nu bijna een jaar het carnivoor dieet.ik eet geen orgaanvlees.hoe krijg ik toch de optimale vitamines binnen?.ik ben dit gaan doen om af te vallen en ben 20 kg kwijt. Nu voel ik mij er zo goed bij dat ik dit voorlopig blijf doen .

        1. Ralph . 1jr geleden

          Als je het op de lange termijn doet zou ik het zeker aanraden af en toe bloedtesten ea te doen, omdat we simpelweg nog niet genoeg ervaring hebben op dit vlak.

    14. Wat is het carnivoor dieet, het dieet waardoor Gordon is afgevallen? 2jr geleden

      […] te volgen dat wat minder extreem en gezondheidstechnisch experimenteel is van aard”, luidt de conclusie van […]

    15. Bert 2jr geleden

      Even twee puntjes: er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat ooit heeft aangetoond dat vezels iets bijdragen aan de gezondheid. Wel zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat een dieet zonder vezels positief kan zijn voor de darmwerking.
      Vitamine C komt volop voor in orgaanvlees zoals lever. Bovendien is bij een glucosevrij dieet veel minder vitamine C vereist.

      1. Ralph . 2jr geleden

        We hebben er gewoon minder praktijkervaring mee, redenerend vanuit onze huidige epigenetica. Zo zullen bijvoorbeeld Masai aanpassingen hebben die veel andere mensen niet hebben. Dat maakt het complex en uiteindelijk toch weer maatwerk. Ik ben zeer benieuwd wat we de komende jaren hier nog meer over gaan leren. Bedankt voor je reactie Bert!

      2. Ben Sels 2jr geleden

        Klopt helemaal Bert.
        Uiteindelijk is het gewoon zaagsel dat men eet.
        We zijn geen miljoenen jaren geëvolueerd om onverteerbare planten te eten.
        Gewoon even de blindedarm tussen mens en een gorilla vergelijken zegt genoeg. Wij kunnen geen plantenmaterie fermenteren.
        Ik ging van constipatie naar diarree.
        Sinds ik een zero carb dieet eet heb ik helemaal geen darmproblemen meer.
        Heb nu sinds een jaar geen groenten of fruit meer gegeten.
        Netjes éénmaal per dag naar toilet, en niet meer moeten rennen om er op tijd te geraken 🙂
        Fiber word vooral gepusht door bigfood.

        1. Ingrid 2jr geleden

          Hi Ben, mag ik vragen hoe een weekmenu er uit ziet of waar ik dit vandaan kan halen.
          Alvast bedankt
          Ingrid

          1. Ben 2jr geleden

            Alleen dierlijke producten.
            Rund, Varken, kip, eieren, vis, schaaldieren.
            Zuivel, roomboter, volle yoghurt, zure room
            Melk drink ik niet.
            Ik drink enkel koffie en water.

            1. Rachel 1jr geleden

              Hi Ben. En vit C. En Jodium? Neem je daar supplementen voor? Ik ben zelf nu een week bezig. Niet om af te vallen.

        2. Ben 1jr geleden

          En nu twee jaar bezig.
          2 Jaar zonder groenten en fruit.
          Geen dokter gezien in 2 jaar.
          Heb zelfs geen verkoudheidje gehad.
          Voel me elke dag fantastisch, boordevol energy.
          Diabetes T2 weg
          Hoge bloeddruk weg
          Arthritis weg
          Migraine weg
          Sinusitis weg
          Tinitus weg
          Geen bloedend tandvlees meer
          Geen darmproblemen meer
          Geen diarree meer, perfect 1 stoelgang per dag
          Skin Tags weg
          Verbrand bijna niet meer in de zon, huid veel soepeler en gaaf
          Ogen verbeterd voor lezen, en duidelijk beter bij valavond
          10 cm huidlap op buik weg
          Teennagels sterk en blinkend, niet meer geel en brokkelig
          40 kg foetsie
          Bloeddruk van 15/10 met pillen naar 11/6 in 6 weken
          Hartslag in rust van 80 naar 55
          Spiermassa +7 kg
          Krijg een sixpack zonder er iets voor te doen.
          Wat me ook opvalt is dat op het werk iedereen zit te geeuwen na de lunch, dat doe ik dus niet meer.

          1. Rosalinda 1jr geleden

            Dit is de reden waarom ik sinds kort ook het dieet ben gaan volgen. Juist voor ook een groot deel wat er bij jou ook staat. Ik heb/ had genoeg van zere gewrichten, moe zijn na eten geen energie meer hebben, enz.
            Iedereen wel bedankt voor de tips met wat te doen met de opstart ongemakken.

          2. G 1jr geleden

            Tinitus weg Echt waar

            1. Ben 1jr geleden

              Geen toontje in mijn oor meer gehad sinds anderhalf jaar.
              Slaap elke nacht geweldig.
              Snurk ook niet meer.

          3. Rachel 1jr geleden

            Wauw wat super om te lezen.

    16. Ben Sels 2jr geleden

      Wel wat het carnivoor dieet niet is is een dieet.
      Het is ook geen hype.
      Het is gewoon de industriële rommel niet eten, en eten waar onze genen voor gemaakt zijn.
      Er is genoeg bewijs van dat dit werkt, volkeren die geen westerse ziektes kenden kregen deze na overschakelen naar westerse voeding. Inuit, Masai, Aboriginal, Noordamerikaanse indianen die enkel bizon aten.
      Je lichaam komt in zijn normale staat, en kan beginnen zichzelf te genezen.
      Ik doe dit nu één jaar, en het lijstje met kwaaltjes die verdwenen zijn is lang:
      Geen diabetes type 2 meer
      Migraine weg
      hoge bloeddruk weg (moest na 1 maand stoppen met medicijnen)
      Sinusitis weg
      Verstopte oren weg
      Artritis in heupen weg
      Skintags weg
      36 kilo gewicht verloren
      Constipatie weg
      Pijnlijke ribben ‘s morgens weg
      Mijn leesbril moeten vervangen door een minder sterk exemplaar.

      Die tekorten die er zouden kunnen optreden. Mijn bloedwaarden zijn nog nooit zo goed geweest. Ik ben 53 en heb beter waarden dan mijn zoon van 23.
      Die minimum aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, zijn trouwens een gok van de wetenschap, via muizen getest.
      Als je beseft dat ons modern “suikerdieet” niet de normale toestand is, maar je lichaam in een noodtoestand brengt om die rommel asap uit je bloed te krijgen.. insulinepieken..dan ben je er wel klaar mee.

      1. Ralph . 2jr geleden

        Gaaf Ben! Ik ben benieuwd hoe dit je op de lange termijn gaat bevallen. Ik ben nog wat voorzichtiger op dit moment. Tussen Westerse ongezonde leefstijl en carnivoor dieet zitten vele opties en nuances. Uiteindelijk is het toch ook een zoektocht naar maatwerk.

        Succes en geniet van je mooie resultaten tot nu toe! 😀

      2. Theo Horz 2jr geleden

        Beste Ben Sels,
        Ik heb het hele stuk zitten lezen en ben eigenlijk hoe langer hoe meer geinteresseerd geraakt door deze levensstijl. Lijkt me idd geen dieet.
        Waar ik zeker benieuwd naar ben is wat je dan al zo op een dag eet en hoe je lichaam daar zeker in het begin op reageerden. Waar ik ook benieuwd naar ben , mis je het dagelijks eten niet wat je voor dit jaar at. lijkt me erg moeilijk als je bijvoorbeeld door de stad loopt en al die lekkere dingen ziet voorbij gaan die je toen gewoon nam. Hoe zit dat nu, lijkt me erg vreemd dat dat soort zaken voorbij zijn. Heb je af en toe een soort snipperdag waarin je wel iets uitgebreider eet of is dat alles voorbij.
        Hoop iets van je te horen.

        Groet Theo

        1. Ben 2jr geleden

          Hoi Theo,

          Alleen dierlijke producten. Rund, Varken, kip, eieren, vis, schaaldieren.
          Zuivel zoals, roomboter, volle yoghurt, zure room. Melk drink ik niet.
          Ik drink enkel koffie en water.
          Ik eet een 4 à 5 dagen in de week steak. iets van een 700 gram.
          Daarbij een 5-tal eieren.
          Enkel zout, voldoende zout, ik gebruik geen peper af andere kruiden op mijn vlees.
          Sommige dagen eet ik één maaltijd, andere dagen twee kleinere maaltijden.
          De dagen met twee maaltijden is het ontbijt steeds spek met eieren.
          Steak die te mager is eet ik een klontje boter bij.
          Kip of ander mager vlees eet ik met zure room.
          Eén keer in de maand ik varkenslever. Maar organen eten is niet echt nodig. Voldoende vet is het belangrijkste.
          Na 3 maanden carnivoor begint je smaak te veranderen, en heb je totaal geen verlangen meer naar die zoete dingen.
          Liep een maandje geleden met mijn vrouw door de AH, en niets in die rekken registreert nog als voeding voor mij.
          Je staat er versteld van hoeveel je lichaam veranderd, ook je brein.
          Dus als ik met de vrouw ga shoppen hoef ik helemaal geen moeite te doen om die “lekkere” dingen te negeren, ik drink enkel een koffie, geen ijsje meer voor mij.
          Het honger gevoel is totaal anders dan vroeger. Het honger gevoel bij een suikereter is een verlangen naar dopamine, gewoon een beloning voor je hersenen.
          Ik ben 13 maanden carnivoor, en heb nog geen enkele keer zin gehad in een toetje of ander zoet.

          De verandering die ik het geweldigste vind is de ongelooflijke helderheid van geest die ik heb. Enorme energie en concentratievermogen. Zalig gewoon.

          Heb twee weken geleden een bloedonderzoek laten doen, en mijn huisarts was vol ongeloof. Spectaculaire uitslag, had ze nog nooit meegemaakt.
          Mijn bloedwaardes zijn op mijn 53ste veel beter dan die van mijn zoon van 23.

          Aangezien suiker (koolhydraten) eten een verslaving is kan je een aantal dingen verwachten als je deze plots uit je dieet laat.
          Ik heb 2 dagen een lichte hoofdpijn gehad… net zoals een alcoholverslaafde die stopt met alcohol.
          Een 5-tal dagen ongemakkelijke darmen, je hebt niet de juiste darmflora, dit vraagt een paar dagen aanpassing.
          Maar de voordelen die je reeds na 3 weken begint te ondervinden zijn deze ongemakken meer dan waard.

          Ik heb zowat alle diëten in mijn leven geprobeerd, en niets werkte.
          Maar nu heb ik totale controle over mijn gewicht, ik verlies nog steeds gewicht en als ik graag wil dat het sneller gaat vast ik gewoon 48 uur.

          Groet

          Ben

          1. Theo Horz 2jr geleden

            Hoi Ben, bedankt voor je reactie. Als ik het goed lees gaat het gelukkig goed met je. Wel nog een vraagje, die 4 a 5 keer steak per week. Je hebt het over ongeveer 700 gram. Is dat per keer of verdeeld over die 4 a 5 keer. Die eieren dat zal wel per keer zijn. Verder kom ik er wel uit maar als ik dit samen met mijn vrouw wil doen en iedere keer allebei 700 gram steak ga eten das 1,5 kilo per keer. Beetje duur zo te zeggen. Of zit ik er helemaal naast. Ik ga er van uit dat je de keren dat je geen steak eet de andere soorten vlees eet die beschikbaar zijn.
            Ik hoor het wel van je hoop ik. Ik merk wel dat ik hoe langer hoe meer gemotiveerd raak als ik over deze manier van eten lees.

            Groet Theo

            1. Ben 2jr geleden

              Hoi Theo,

              Het gaat niet “goed” maar fantastisch met me.
              Ik begrijp dat het moeilijk is om je voor te stellen dat al die ouderdomskwaaltjes veroorzaakt worden door je voeding, en dat je deze kan genezen.
              En dat alles wat een gediplomeerde diëtist leert over voeding tijdens zijn studie eigenlijk totaal fout is.
              Een huisarts leert ook zo goed als niets over de relatie tussen voeding en metabolisme.
              De hele voedingsdriehoek is fout.
              Allemaal gebaseerd op een hypothese uit de jaren 50 van Ancel Keys.
              Bekijk even op youtube de film Fat Fiction en de filmpjes van Dr Anthony Chaffee.
              Het is onvoorstelbaar dat de hele voedingsindustrie en pharma industrie verkeerd is, maar het is wel de enige manier voor ze om grote winsten te maken.

              En jawel, ik eet regelmatig een steak van 700 gram per dag (2 ribeye steak uit Lidl van 350 gram) Die dagen eet ik niets anders.
              Dit kost wat, maar als ik de rekening maak geef ik niets meer uit aan andere “voeding”, ik koop niets meer van die rommel die men voeding noemt en waarvan je veel meer eet.
              De dagen dat ik geen steak eet eet ik inderdaad de andere soorten.
              Gisteren een kilo varkens/runds gehakt gebakken in de wok, met 10 eieren erbij.
              Heb ik van gegeten tot ik genoeg had, en vandaag eet ik als ontbijt het restje op.
              Mijn gezondheid is dit waard voor me, ik vind het alleen maar heel jammer dat ik dit dertig jaar geleden niet wist.

              Groet,

              Ben

          2. Barbara 1jr geleden

            Hallo Ben,

            Ik lees nu pas over het carnivoor dieet, omdat ik hier vandaag over heb gehoord. Kwam een koppel tegen die dit dieet waren begonnen en ze waren er razend enthousiast over. Ik ben behoorlijk geïnteresseerd geraakt en wil er meer over weten.
            Ik werk in een winkeltje waar ze onbewerkt vlees hebben en ik heb de laatste weken, als ik langs het vlees loop, dat het water in mijn mond loopt en er enorm veel zin in heb om het te eten, dus ik denk dat mijn lichaam om vlees vraagt.
            Ik eet geen zakjes of potjes, altijd veel verse groenten en ben gek op rijst, ik ben een grote eter en eet ook de nodige chocolade en vaker verval ik in heel slecht snaaien. Ik ben het zat.
            Maar…….. hoe begin ik met het carnivoor eten. Ineens hoppa, of opbouwen. Ik heb nog veel groenten en andere dingen in de koelkast staan, die wil ik wel eerst opmaken, ben niet van het weggooien.
            Ik wil me hier toch ook wel geestelijk even op voorbreiden, ook kijken wat het gaat kosten, want het vlees dat ik koop is wel wat duurder.
            Waar begin ik…..

      3. els 1jr geleden

        Geweldig Ben, mag ik vragen wat je wel eet en hoe en dag eruit ziet qua voeding en drank?

    17. cathy 3jr geleden

      Ik las hierover op het dunne vezel neuropathie forum, heb altijd vernomen dat veel vlees juist verzurend zou werken en bv voor reuma slecht zou zijn. Hoe kan dit dieet dan ontstekingsremmend werken? Het druist voor mijn gevoel eigenlijk volledig in tegen alles wat ik “”geleerd”‘ heb

      1. Ralph . 2jr geleden

        Ik denk dat het verzuringsverhaal anders in elkaar zit en dat het minder met voeding te maken (buffering) heeft dan met bijvoorbeeld stress.

    18. Jeroen de Groot 3jr geleden

      Gebalanceerd artikel Raplh!

      Het carnivoor dieet stelt zo’n beetje alles ter discussie wat we ‘geleerd’ hebben over gezonde voeding.

      Er zijn mensen die al 20 jaar zo eten en kerngezond zijn. Ik volg al geruime tijd nogal wat mensen die het dieet promoten en ik denk niet dat gewichtverlies de nr 1 doelstelling is van veel mensen. Wel een hele grote waaier aan gezondheidsproblemen. Het is dat er zoveel persoonlijke verhalen beschikbaar komen, anders zou je het niet geloven. Er is hier echt iets aan de hand. Zeer interessant!

      Aangezien mensen die dit dieet al 20 jaar volgen kerngezond zijn zal het loslopen met de tekorten aan vitaminen en mineralen. Van enkele van deze mensen zijn bloedonderzoeken gepubliceerd. Het lijkt erop dat de dagelijks aanbevolen waarden anders zijn voor dit dieet, maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Zelfs mensen die vrijwel alleen steaks en gehakt eten krijgen geen scheurbuik, wat je wel zou verwachten op basis van de reguliere inzichten.

      Het lijkt wel of je met dit dieet in een andere status terecht komt, waarbij veel ‘feiten’ die we kennen ineens niet waar blijken te zijn.

      Het tekort aan vezels blijkt ook geen probleem te zijn. Hebben we die eigenlijk wel nodig? Er lijkt geen wetenschappelijk bewijs voor te zijn. Er is wel een onderzoek gedaan naar constipatie. Alleen de patiënten die 0% vezels nuttigden kwamen allemaal, volledig van hun problemen af.

      De inwoners van Hong Kong zijn een van de langstlevende ter wereld, met de hoogste vlees consumptie. Hoe kan dat? In het westen wordt vlees niet gezien als healthfood. In Hong Kong wel. Kan ook een healthy user bias zijn, mensen zijn meer met hun gezondheid bezig en hebben dus ook andere gezondheidsbevorderende gewoonten. Hetzelfde kan gezegd worden van de epidemiologische onderzoeken waar vlees als boosdoener uit de bus komt: mensen geven niet zoveel om hun gezondheid, roken, eten vlees met een frietje en milkshake…

      Ik ben benieuwd wat er in de toekomst allemaal bekend wordt over dit dieet.

      Hartelijke groeten, 

      Jeroen

      1. ralph moorman 3jr geleden

        ja he, helemaal met je eens en ik vind het ook interessant allemaal en ga het nauwlettend in de gaten houden

      2. Jesse 9mnd geleden

        Beste Ralph,

        Hoelang duurt het vooraleer de ontstekingen beginnen af te nemen?

        1. Ralph . 8mnd geleden

          Daar kan ik echt niets over zeggen. Allereerst moet de oorzaak van de ontsteking gevonden worden en als dat een leefstijlgerelateerde oorzaak is waar je mee aan de slag kunt (is niet altijd zo) dan zijn alle ontstekingsvormen nog eens anders. Een onrustige huid zal sneller opknappen dan dat hevige ontstekingen of auto-immuunziekten minder opvlammen.

          1. Jesse 8mnd geleden

            Dank je wel Ralph voor jouw reactie.
            Maar nu zit ik met een ander probleem.
            Ik ben na een week plots heel veel
            vocht beginnen vasthouden. Waaraan kan dit liggen? Doe ik iets verkeerd?

    19. D.S 4jr geleden

      Zou t ook n goede invloed kunnen hebben bij fybromyalgie?

      1. Ralph Moorman 4jr geleden

        Eigenljjk bij alle ontstekingsgerelateerde klachten..

    20. C R 4jr geleden

      Er is wel degelijk wetenschappelijk onderzoek/bewijs dat aantoont dat het karnivoordieet geen tekorten veroorzaakt, mits het totale dier gegeten wordt (eieren, organen, vet, bouillon van de botten, graten etc.). 1 minuut serieus googelen op (wetenschappelijke) artikelen en je hebt ze zo gevonden. Het is niet experimenteel, het is hoe wij evolutionair gevormd zijn en hoe wij miljoenen jaren hebben gegeten…. geen hype dus. Wij eten nog niet zo lang als omnivoor (planten/groenten).

      1. Ralph Moorman 4jr geleden

        Oh ik geloof dat zeker wel, dat het mogelijk is hoor. Er zijn echt veel wegen naar Rome, al zal het ene gestel zich makkelijker aanpassen dan het andere aan een nieuwe voedingspatroon. En je moet heel goed weten wat je doet, en dat zal niet altijd zo zijn. Bij een omnivoor eetpatroon is het risico op een tekort echter lager bij een persoon die nonchalant met het voedingspatroon omgaat.

      2. Hermine 2jr geleden

        Ik denk dat dit een goede manier van eten is. Hoe houd je je gewicht op peil zodat je niet meer afvalt dan nodig? Ik vraag me alleen af met de nodige ontmoediging van de huidige politiek …hoe je deze manier van eten kunt blijven doen? Hebben ze niet al een 3D printer uitgevonden met nepvlees? Is er straks nog wel vlees?

        1. Marijke Goudzwaard 2jr geleden

          Een dochter volgt deze voedingswijze nu 3/4 jaar en met veel goede resultaten. Ze begon hier aan vanwege ernstige migraine, die ze nu grotendeels kwijt is.
          Heb ook diverse klachten waar ik aan zou willen werken.
          Ik ben ook begonnen met het Carnivoor dieet maar op 80 jarige leeftijd is het heel lastig je denkwijze omtrent voeding te veranderen.
          Ik vraag mij af wat er gebeurt als ik in een ziekenhuis terecht zou komen en ik een infuus met glucose zou krijgen of de manier van eten in ziekenhuizen die zo totaal anders is.
          Voor nu ga ik er maar van uit dat door deze manier van eten het ziekenhuis verre van mij zal blijven ( al woon ik om de hoek 😉)

        2. Leen 1jr geleden

          Ik ben nu z’n 2 maanden bezig.
          En eet 600gr kalfs/rund gehakt, een aantal eieren, en een Ribeye/Entrecote per dag.
          Maar ik heb geen energie en voel me futloos.
          Wat doe ik fout?

          1. Terra 1jr geleden

            Je bericht is alweer van een tijdje geleden, heb je al een oplossing gevonden?

            Mijn ideeën:
            – Je zou meer kunnen eten
            – Ik hoor vaak dat elektrolyten-tekort een rol kan spelen, je zou kunnen supplementeren
            – Vlees heeft tijd nodig om te verteren, misschien kan je slaap dieper worden als je OMAD (one meal a day) luncht
            – Voeg toch iets van fruit toe wat je kan verdragen, een banaan flink lang na/voor je normale eten bijv

            Dit zijn zoal wat dingen die ik uitgeprobeerd heb en wat lijkt te werken. Vooral een fruitje om de dag vindt mijn lichaam fijn, niet veel nodig maar toch dat beetje. Wellicht is de vetverbranding niet optimaal bij mij of mist er nog iets, maar zo werkt het ook.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders