echte oorzaak van acne

Wat is de echte oorzaak van acne?

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    Het is inmiddels 2025 en nog steeds lees ik dezelfde uitleg over de oorzaak van acne op sites van ziekenhuizen en producenten van huidproducten, namelijk:

    Bestrijden van talg en bacteriën

    Acne ontstaat doordat de talgklieren in het gezicht, op de rug of borst groter worden en meer talg maken. Als er teveel talg is aangemaakt, hoopt de talg zich op en verstopt het de uitgang van de talgklier. Hier gaan vervolgens bacteriën mee aan de haal en er ontstaat een ontsteking, een puistje dus.”
    Op zich zit hier best een kern van waarheid in, maar wanneer je dit leest denk je al gauw dat je dus talg en bacteriën moet bestrijden met allerlei huidproducten en behandelingen, omdat je er zelf met je leefstijl weinig tot geen invloed op hebt. Hier ben ik het dus helemaal niet mee eens. Je hebt namelijk wel degelijk met je gedrag invloed op bepaalde onderliggende processen die tot acne leiden. Het gaat voor hoever we nu uit onderzoek weten over de talgaanmaak, ontstekingsfactoren, overgroei van acne veroorzakende bacteriën en hyperkeratinisatie van poriën. Deze processen worden beïnvloed door hormonale balans, voeding en leefstijl.
    korting op mijn boeken

    Echte oorzaak van acne

    In 2020 hebben de onderzoekers Hillary Baldwin en Jerry Tan een mooi overzichtsartikel gemaakt en een overzichtelijk schema. Je ziet bijvoorbeeld de rol van hormonen vrije testosteron, insuline en IGF-1 (groeihormoon) hier in verwerkt, de invloed van bacteriële balans (darm en huid) en probiotica, maar ook welke invloeden vanuit de voeding van belang zijn.
    Zo is in veel onderzoeken beschreven dat hyperinsulinemie (insulineresistentie) en het eten van voeding die de bloedsuiker snel laat stijgen de kans op acne verhoogt. Wanneer de insuline hoog wordt en bloedsuiker vaak piekt zal ook de vrije testosteron en de IGF-1 namelijk omhoog gaan en dus ook de talgaanmaak en hyperkeratinisatie.

    Ontstekingsbronnen

    Ook beschrijven de onderzoekers een mogelijke rol van zuivelproducten. Zij verklaren dit door de invloed van zuivel op insuline en leucine (hyperkeratinisatie) zoals je kunt zien in de afbeelding. Zelf denk ik dat ze de invloed op de ontstekingsactiviteit van zuivel en andere voedingsbronnen waar je sensitief voor kunt zijn zoals gluten, noten en ei op ontstekingen over het hoofd zien. Ik zou dus het schema op dit onderdeel liever nog iets aanpassen en de invloed van voeding en stress op de ontstekingsactiviteit een grotere rol geven. Toch vind ik dit schema een mooie start om genuanceerder en doeltreffender met het onderwerp acne om te kunnen gaan.
    Voeding en leefstijl heeft naar mijn mening een veel grotere invloed op acne dan dat wetenschappers op dit moment aannemen. Daar is dan uiteraard wel een goede persoonlijke intake voor nodig en een maatwerk aanpak om echt succes te behalen.

    Bestel het webinar

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders