supermarkt voeding

De waarheid achter supermarkt voeding die je moet weten

Inhoud van de blog
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Tijdens mijn studie levensmiddelentechnologie aan de Wageningen University deed ik een aantal schokkende ontdekkingen over supermarkt voeding.

  1) Bijna alle supermarkt voeding is kunstmatig

  Met een gezonde appel of eerlijk stukje vlees is veel minder geld te verdienen dan met een fabrieksmatig samengesteld voedingsproduct. Omdat de winstmarges van kunstmatige levensmiddelen het grootst zijn, besteedt de voedingsindustrie daar de meeste aandacht aan en liggen de supermarktschappen er vol mee. Deze voedingsproducten komen niet uit de keuken, maar uit de laboratoria van de levensmiddelenindustrie.

  Blikvoer, vleeswaren, kant-en-klaarmaaltijden, margarines, zuivelproducten, sauzen, soepen, koekjes en kruidenzakjes hebben niets met kookkunst, maar alles met chemie te maken.

  Goedkope bulkmassa van soja, maïs, tarwe en melk wordt soms tot op de molecuul ontleed en met zelf ontworpen chemicaliën tot nieuwe voedingsproducten versleuteld.

  Zoals een expert in de kritische documentaire Food Inc. het zegt: ‘Veel levensmiddelen die we in de supermarkt zien, zijn volgens mij geen voeding. Het zijn om het zo te zeggen eetbare, voedingsachtige substanties.’ Deze bedenkelijke laboratoriumproducten worden gepatenteerd en onder een pakkende naam op de markt gebracht met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen.

  2) Moderne supermarkt voeding bevat giftige stoffen

  Moderne voeding bevat giftige stoffen zoals sporen van bestrijdingsmiddelen en chemische stoffen die vanuit het verpakkingsmateriaal in de voeding lekken.

  Dit kan met een andere aanpak en verpakking worden vermeden, maar het is goedkoper om het zo te laten.

  3) Moderne supermarkt voeding zit vol chemische toevoegingen

  Moderne voeding zit vol chemische toevoegingen die van nature niet in voeding thuishoren, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

  Op die manier probeert de fabrikant meer producten te verkopen en de winstmarges te vergroten, terwijl het gezondheidseffect van chemische toevoegingen omstreden is.

  4) Levensmiddelenfabrikanten zijn niet altijd eerlijk over hun producten

  Levensmiddelenfabrikanten zijn niet altijd eerlijk over hun producten. Een fabrikant zou precies op de verpakking moeten vermelden wat in het voedingsproduct zit. Zo ver is het nog lang niet. Fabrikanten hoeven niet het achterste van hun tong te laten zien en hebben tal van mogelijkheden om onsympathiek klinkende stoffen voor je te verzwijgen of met onschuldig klinkende termen te verhullen.

  5) Er is schrikbarend weinig bekend over de relatie tussen voeding en gezondheid

  Er is schrikbarend weinig bekend over de relatie tussen voeding en gezondheid. Wat voedingswetenschappers ons als onwrikbare waarheden verkopen blijkt bij kritische inspectie vaak niet bewezen of gewoon onjuist (melk is goed voor elk, verzadigd vet is slecht voor het hart en de vaten, geur-, kleur- en smaakstoffen zijn veilig).

  Omdat gezondheidsclaims en adviezen door het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht voortdurend veranderen, dien je ze dús met een flinke korrel zout te nemen.

  Door aan de ene kant compleet nieuwe voedingsmengsels in de schappen te leggen, terwijl er aan de andere kant weinig bekend is over de gezondheidseffecten ervan op de lange termijn, zijn wij als consument ongewild proefkonijn in een wereldwijd gezondheidsexperiment.

  Zijn de pakjes soep met balletjes van sojaeiwitten, kuipjes zuivel vol high fructose corn syrup en frietsaus met deeltjes bisphenol-A uit de verpakking echt zo veilig en gezond als de fabrikanten beweren? De voortekenen zijn gezien de oprukkende welvaartsziekten niet rooskleurig…

  Is de huidige supermarkt voeding veilig?

  Ik hoor je tegenwerpen dat alles wat levensmiddelenfabrikanten ons voorschotelen op veiligheid is getest. Dat klopt. Er zijn strikte regels en strenge controles in het leven geroepen om de voedselveiligheid te garanderen en je gezondheid tegen wanpraktijken te beschermen. Daarom is de kans om acuut ziek te worden van een levensmiddel kleiner dan ooit.

  Vooral op het gebied van hygiëne staan we er goed voor. Maar of een bepaald voedingsproduct of een bepaalde chemische toevoeging je diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, hardnekkig overgewicht of een andere chronische aandoening kan bezorgen als je het jaar in, jaar uit eet, is een vraag die niemand met zekerheid kan beantwoorden.

  Van een lange reeks afzonderlijke chemische toevoegingen en sporen van bestrijdingsmiddelen is weliswaar vastgesteld dat ze geen kwaad kunnen bij ‘normale’ consumptie, maar het effect van al deze stoffen tezamen is onmogelijk te testen. En in de praktijk krijgen we al deze stoffen natuurlijk als een cocktail binnen. Ook over de gezondheidseffecten van dagelijks geconsumeerd, kunstmatig fabrieksvoer vergeleken met natuurvoeding is weinig bekend.

  Mijn devies te midden van al deze onzekerheid en onrustbarende voortekenen is daarom:

  • Blijf met je voeding zo dicht mogelijk bij de natuur.
  • Eet zo veel mogelijk wat onze voorouders aten in de tijd vóór fabrikanten zich met ons eten gingen bemoeien.

  Gelukkig is er tussen de fabrieksproducten in de supermarkt nog voldoende ‘echte’ voeding te vinden. Het is mogelijk om elke dag heerlijk en gezond te eten, zonder dat er ftalaten, bisulfiet, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en transvetten op je bord belanden. Veel supermarktproducten zijn erg goed geproduceerd en veilig verpakt.

  “Als er meer kritische, goed geïnformeerde consumenten komen en de vraag naar goede voeding (en meer transparantie) stijgt, zullen supermarkten en levensmiddelenfabrikanten hier vanzelf gehoor aan geven. De meeste werknemers in de levensmiddelenindustrie zouden niets liever willen dan alleen maar geweldige, gezonde voeding leveren – als er maar een markt voor was. Door meer goede voeding te kopen, zorg jij ervoor dat er meer goede voeding in de schappen verschijnt!”

  Waren we vroeger dan gezonder?

  Dat prehistorische mensen gemiddeld niet ouder werden dan dertig of veertig jaar, was te wijten aan ongelukken, oorlogen, wilde dieren, onbehandelbare ziekten, hoge zuigelingensterfte en sterfte in het kraambed.

  Last van welvaartsziekten hadden onze verre voorouders niet. Over het algemeen waren ze kerngezond en sommige geluksvogels werden stokoud! Prehistorische mensen bewogen veel en aten voeding zoals de natuur het aanbood.

  In de loop van honderdduizenden jaren heeft ons lichaam zich aan dit type natuurvoeding aangepast. Moderne supermarktvoeding staat ver af van wat we destijds in de natuur vonden, terwijl ons lichaam nauwelijks is veranderd. Onze genen staan nog steeds in de ‘prehistorische stand’. Precies daarom zorgt moderne voeding voor veel gezondheidsproblemen.

  Ir. Ralph Moorman

  Deel op facebook
  Facebook
  Deel op linkedin
  LinkedIn
  Deel op pinterest
  Pinterest
  Deel op whatsapp
  WhatsApp

  4 reacties op “De waarheid achter supermarkt voeding die je moet weten”

  1. Oh. Oh. ik ben het helemaal met je eens, ik koop in de supermarkt, zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, dus “echt”, zoals groenten, fruit, proteinen (vlees,vis,kip etc. en zuivel).
   Alles wat in de natuur groeit en zo weinig mogelijk wat door mensenhanden is gemaakt.

  2. Volgens cijfers ministerie Volksgezondheid van 1 januari 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Het is nu 2020… HOEVEEL?? Bij de 75-plussers is het nog veel erger want…, ruim 95% heeft een chronische aandoening!! Er zijn meer vrouwen dan mannen met een chronische aandoening. Eet smakelijk!!

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  4 reacties op “De waarheid achter supermarkt voeding die je moet weten”

  1. Oh. Oh. ik ben het helemaal met je eens, ik koop in de supermarkt, zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, dus “echt”, zoals groenten, fruit, proteinen (vlees,vis,kip etc. en zuivel).
   Alles wat in de natuur groeit en zo weinig mogelijk wat door mensenhanden is gemaakt.

  2. Volgens cijfers ministerie Volksgezondheid van 1 januari 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking. Het is nu 2020… HOEVEEL?? Bij de 75-plussers is het nog veel erger want…, ruim 95% heeft een chronische aandoening!! Er zijn meer vrouwen dan mannen met een chronische aandoening. Eet smakelijk!!

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ralph Moorman draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches