Deze week werd ik door een Trainer Hormoonfactor gewezen op een nieuw anticonceptiemiddel dat in een testfase zit, namelijk Mifegyne met als werkzame stof mifepriston.
Mifepriston – Mifegyne
Ik toetste de stofnaam in op google. Bij deze zoektocht kwam ik ook uit bij een fragment van radio 1. Een gynaecoloog en een medisch onderzoeker staken eens even een lofzang af over deze nieuwe anticonceptiepil zonder hormonen, die geen vervelende bijwerkingen zou geven en slechts wekelijks moet worden ingenomen.
Toen ik dit fragment keek, schrok ik van het gebrek aan twijfels over de lange termijn veiligheid van dit product. Mijn advies aan deze goedbedoelende dames is: “Niet te vroeg juichen, aub!”
Medicijn om abortussen in gang te zetten
Hoog tijd dus om dit middel eens even onder de loep te nemen. Mifepriston wordt namelijk al langere tijd gebruikt als medicijn om abortussen in gang te zetten. In dat geval wordt het samentrekken van de baarmoeder gestimuleerd en de innestelfunctie van het baarmoederslijmvlies onderdrukt. Mifepreston heeft namelijk een anti-progestagene werking, wat betekent dat het de receptoren van het hormoon progesteron blokkeert. Daarnaast zorgt het voor een betere werking van prostaglandines, die weer een functie hebben bij het afstoten van baarmoederslijmvlies.
Vanuit dit werkingsmechanisme zijn farmaceuten op het idee gekomen om dit middel als anticonceptiemiddel te gaan onderzoeken. Als je namelijk het ontstaan van gezond en vruchtbaar baarmoederslijmvlies voorkomt met mifepreston, dan kan er ook geen zwangerschap plaatsvinden. Zo kun je dus een anticonceptiepil ontwikkelen die werkzaam kan zijn, terwijl de eierstokken nog gewoon oestrogeen en progesteron blijven produceren.
Als anticonceptiemiddel hoef je mifepriston slechts wekelijks in lagere dosering in te nemen en er zijn weinig bijwerkingen op de korte termijn bekend, behalve het positieve bij-effect dat de menstruatiebloeding minder hevig is. De afgelopen weken blijken meerdere mediakanalen en influencers berichten over mifepriston de wereld in geslingerd alsof het bedenken van deze ‘anticonceptiepil zonder hormonen’ een soort ‘eureka’ moment is.
Mijn mening over deze anticonceptiepil
Zelf ben ik een stuk voorzichtiger in mijn uitspraken. Er zitten inderdaad geen hormonen in deze pil, maar je bent wel de hormonale balans aan het beïnvloeden.
- Zo kan het misschien soms gewenst zijn om de progesteronreceptoren te blokkeren van het baarmoederslijmvlies, maar wat gebeurt er met progesteronreceptoren in de rest van het lichaam. Blokkeert het dan ook de werking van progesteronreceptoren in osteoblasten? In osteoblasten kan progesteron namelijk de aanmaak van botweefsel stimuleren.
- En hoe zit het met de invloed van mifepriston op de werking van progesteron in de hersenen, waar het bijvoorbeeld de aanmaak van neurotransmitter GABA stimuleert?
- Verder is bekend dat mifepriston niet alleen de werking van progesteron onderdrukt, maar ook die van cortisol.
Er is dus nog zeer veel onbekend als het gaat om de effecten op het hele lichaam op de langere termijn van deze anticonceptie-methode. Ik zie dit middel dus zeker nog niet als onschuldig. Ook vrouwenarts Barbara Havenith heeft haar twijfels bij navraag: “We hebben ervaring met het incidenteel gebruik van anti-progestagenen, maar wat ze doen bij intermittent chronisch gebruik kunnen we nog niet overzien.”