ozempic obesitas

Ozempic bij suikerziekte of als afslankpil?

Inhoud van de blog
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    De zoektocht naar de perfecte afslankpil of -injectie is al vele decennia gaande. Door de obesogene omgeving waar we in de moderne tijd in leven is het voor een groot deel van de mensheid bijna onmogelijk een gezond vetpercentage te bereiken of te handhaven.
    Je moet namelijk enorm sterk in je schoenen staan om de verleidingen te weerstaan in een wereld vol sterk bewerkte voeding die speciaal ontwikkeld is om zoveel mogelijk geluk stofjes vrij te maken in de hersenen als je het eet. Zodoende eten we lang niet altijd vanwege honger, maar vanwege mentale behoeftes. Dit is voor de ene persoon erger dan de ander, afhankelijk van genen, opvoeding en hormonale balans. Als je hier niet genoeg motivatie en discipline tegenover zet om een goede gemiddelde calorie inname te handhaven, zul je makkelijk aankomen. En wanneer er eenmaal flink overgewicht is ontstaan wordt het vaak nog moeilijker, omdat je zowel mentaal als fysiek meer tegenwerking zult ervaren. Wat zou het dan geweldig zijn om af en toe een pil te nemen of een injectie te zetten die ervoor zorgt dat je automatisch minder gaat eten en afvalt.

    Is Ozempic een gevaarlijke hype?

    Een product dat steeds meer in de belangstelling is komen te staan vanwege dit effect is Ozempic, een medicijn waar de stof semaglutide inzit. Van origine is dit medicijn ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2 om de bloedsuiker beter te kunnen reguleren, maar vooral het bijkomend effect dat mensen er snel door afvallen is niet onopgemerkt gebleven, ook bij mensen die geen diabetes 2 hebben. Zo is het een hype geworden op social media vanwege beroemdheden en influencers die het zijn gaan gebruiken om af te vallen. Zelfs op tiktok is de hashtag Ozempic al lange tijd trending, waardoor zelfs de jeugd het er over heeft. Dit is een verontrustende ontwikkeling, zeker gezien het feit dat medicijnen waardoor het lichaam als het ware ‘gedwongen’ wordt om de calorie-inname te verminderen bijwerkingen kunnen hebben op de korte, maar zeker ook op de lange termijn. Er moet dus een goede maatwerk afweging gedaan worden door een arts alvorens een patiënt een medicijn krijgt voorgeschreven. Daarbij zal de afweging anders zijn voor iemand met diabetes 2, waarbij de bloedsuiker moeilijk onder controle te krijgen is. Ozempic kan in dat geval de bloedsuiker en suikerschade (meetbaar als HbA1C) kunnen verlagen. Dit kan de kans op gevaarlijke gevolgen zoals hart- en vaatziekten aanzienlijk verlagen. Daarnaast is afvallen voor iemand met diabetes 2 nog crucialer voor de gezondheid dan voor iemand die wel een goede glucosehuishouding heeft.

    Hoe werkt Ozempic?

    De werkzame stof semaglutide in Ozempic is een GLP-1-agonist. Het stimuleert dus de hormoonreceptor glucagonachtige peptide 1 en dat heeft allerlei effecten zoals:
    • Meer insulineafgifte (meer opname glucose in de lichaamscellen)
    • Minder glucagonafgifte (minder glucose vrijmaken uit de lichaamscellen)
    • Vertraging maaglediging, langzamere bloedsuikerstijging (langzame stijging zorgt ervoor dat bloedsuiker minder hoog piekt, maar ook dat er minder bloedsuikerdips na de maaltijd zullen zijn)
    • Verminderde eetlust (meer verzadiging, minder snaaidrang en dus afvallen)

    Heeft Ozempic bijwerkingen?

    Ja, want GLP-agonisten hebben meer effecten dan wat hierboven staat en sommige effecten zijn zelfs nog onbekend. In het lichaam is nu eenmaal alles verbonden en als er ergens hard aan een hormonale knop gedraaid wordt zal dit in het hele hormonale systeem effecten genereren. Dit kan op de korte termijn al merkbaar zijn, maar ook pas op de lange termijn haar weerslag hebben. Bekende bijwerkingen (1) zijn:
    • te lage bloedsuiker (door moeilijk instellen dosering)
    • maagdarmproblemen (vertraging maaglediging, minder maagzuurproductie, minder gal).
    Op korte termijn:
    • meer risico nierproblemen (minder urineproductie)
    • galblaasproblemen (minder snel legen)
    • meer kans op alvleesklierontsteking (boosten exocriene alvleeskliercellen en productie insuline in beta-cellen).

    Bestel het webinar

    Ozempic gezicht en spiermassaverlies..

    Zeker wanneer Ozempic lange tijd gebruikt wordt is de kans groot dat je zo weinig calorieën eet dat je in een soort roofbouw situatie terecht komt. In hormonale bewoording zegt dit dat je te vaak katabool bent (hormonen zoals cortisol zijn dan overactief). In het geval van Ozempic gebruik zal het me zelf niet verbazen dat de cortisol extra hoog is (nog niet duidelijk in onderzoeken). Er is namelijk minder glucagonproductie door Ozempic. Glucagon is het hormoon dat in eerste instantie je bloedsuiker verhoogt wanneer deze te laag is door glycogeen om te zetten in glucose. Daarnaast krijgt glucagon hulp van cortisol om de bloedsuiker te verhogen. Cortisol verhoogt de bloedsuiker door eiwitten af te breken en wanneer de glucagonwerking onderdrukt wordt zal het aandeel van cortisol wellicht hoger worden. Het is dan ook opvallend hoeveel spierverlies er is bij Ozempic gebruikers (2). Steeds meer artsen maken zich hier zorgen over. Hierdoor is het extra belangrijk dat er ook aan krachttraining gedaan wordt. Ook lijkt er in het gezicht sprake te zijn van een opvallende vermagering, de inmiddels steeds bekender wordende Ozempic face (minder vet, collageen, elastine in de huid van het gezicht). Of het spierverlies en de Ozempic face alleen het gevolg is van de lage calorie-inname (afvallen) of dat GLP-1-agonisten dit nog erger maken, moet nog beter onderzocht worden.

    Ozempic kopen?

    Diabetes 2: Ozempic kan een effectief medicijn zijn om in te zetten bij diabetes 2 om de bloedsuikerregulatie te verbeteren en de kans op complicaties door suikerschade te verminderen. Uiteraard kan ook voeding en leefstijlaanpassing bij mensen met diabetes 2 veel doen en sommige gevallen zelfs diabetes 2 omkeren (in remissie krijgen onder goede begeleiding met arts en leefstijlcoach). Als de diabetes 2 te ver gevorderd is en voeding en leefstijlaanpassing niet lukt, dan is Ozempic als symptoombestrijder de beste keuzes als je moet kiezen tussen twee kwaden (minder kans diabetescomplicaties, versus het risico op bijwerkingen op korte en lange termijn). Wel ben ik benieuwd of de medisch specialisten dit medicijn blijvend gaan inzetten. Wanneer de patiënt flink gewicht is verloren is de suikerhoudhouding waarschijnlijk beter op orde. Gaat de Ozempic dosering dan verminderd worden? Sowieso is complementair een gezonde voeding en leefstijl aan te raden en vergeet de klachttraining niet om het spiermassaverlies te remmen. Geen diabetes 2: Ozempic alleen om af te vallen is een experiment waar veel risico’s aan kleven gezien de vele bijwerkingen die nu al bekend zijn en die nog met schade en schande ontdekt gaan worden. Er bestaan geen onschuldige wondermiddelen of shortcuts. Als je het lichaam dwingt met medicijnen, zal het op korte, maar zeker op lange termijn tegen gaan werken. Het lichaam wil namelijk niet gedwongen worden. Je kunt het beter vriendelijk vragen met een uitgebalanceerd voedingspatroon, slim trainingsprogramma en stressreductie. En om dit vol te houden in onze obesogene omgeving de focus leggen op het maximaliseren van prioriteit, motivatie en discipline voor gezond gedrag. En daar mag je uiteraard hulp bij vragen van een deskundige, want dit is echt niet altijd makkelijk..

    4 Reacties

    1. Evelien Van Keppel 1mnd geleden

      Super bedankt voor jouw duidelijke uitleg!
      Er wordt zo vaak over gesproken en niemand weet precies hoe of wat. Wat wel duidelijk en bewezen is heb je heel duidelijk benoemd!

    2. Linda 1mnd geleden

      Goed en duidelijk stuk Ralph dank je wel hiervoor heb al meerdere mensen met maagklachten gesproken die Ozempic gebruiken allen ontkennen ze het dat het aan dit wondermiddel ligt gek genoeg ik vind het riskant.

    3. Dori Nelissen 1mnd geleden

      Ozempic 2e keer gestopt
      1e keer Na 3 dg kg erbij en dan schrik je Toch maar weer gaan spuiten
      Nu 2e keer moet ik ook weer vechten door khbeperkt proberen te eten om kg gelijk te houden en toch wil ik stoppen want haalt mn BS niet naar beneden alsook mijn gewicht niet Samen met insuline toujeo en methformine
      Zinloos dus ben benieuwd of praktijkondersteunster vlgd keer met n aanpassing bv 2x dgs methformijne komt!

    4. Natasja kramer 1mnd geleden

      Het lijkt me een hele makkelijke oplossing,maar krijg je straks echt diabetes dan vraag ik me af of het nog wat doet.

      Plus ik vind als mensen dit massaal gaan gebruiken is er straks een te kort voor de mensen die echt diabetes hebben,want hoe vaak kom je niet bij de apotheek dat iets er niet is en weer even duurt voor dat binnenkomt wegens leverings problemen bij de fabrikant.

      Nou dat wil je toch niet hebben als je suikerpatiënt bent.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ralph Moorman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders